Novým předsedou Strany zelených se stal Stropnický

Novým předsedou Strany zelených se stal bývalý náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický. Na sjezdu zvítězil již v prvním kole nad starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem a učitelem Janem Šlechtou. Stropnický získal 117 hlasů z celkových 222, k vítězství potřeboval 112 hlasů. Nový šéf by měl stranu po několikaletém útlumu přivést zpět na výsluní.

Stropnický v kandidátském projevu prohlásil, že zelení jsou stranou konsolidovanou, která respektuje vzájemnou rozmanitost. Jsou podle jeho slov stranou připravenou zahájit cestu návratu mezi strany v pravém smyslu parlamentní. „Ano volnému trhu, ale soukromé musí přestat přenášet své náklady na veřejné,“ popsal svůj pohled na ekonomiku. Jako příklad uvedl, že těžba uhlí už by se posledních 20 let nevyplácela, kdyby těžební firmy musely započítat náklady za zničení krajiny.

„Evropa je jedinečným a úspěšným projektem omezovaní svévole ekonomické moci na nadnárodní úrovni, kde jedině může být toto omezování dnes účinné,“ řekl ke svému pohledu na politiku. Jak dodal, kdyby ale nebylo Evropské unie, bylo by méně národního státu, suverenity i svobody. „Potřebujeme naopak více nadnárodní politiky, proto potřebujeme více Evropy,“ vysvětloval.

Podle jeho dřívějšího vyjádření by strana měla usilovat i o hlasy lidí, s nimiž ji nespojuje stejný životní styl a hodnoty. „Musíme umět vyvolat očekávání, že je budeme umět zastupovat, že budeme právě my nejlépe hájit jejich zájmy,“ tvrdí.

Kritizoval prezidenta Miloše Zemana za jeho přístup k migrační krizi. Je podle něj neodpustitelné, jak se hlava státu v této situaci chová. Zeman podle něj dělá svoji podbízivou politikou z občanů slabochy. Zveličuje nebezpečí, hraje prý na to horší v lidech, podporuje jejich malost, sobectví a straší. „To prezident nesmí, to je ubohé,“ poznamenal.

Stropnický o sobě ve volebních novinách rozdaných na sjezdu napsal, že nechce být středovým politikem. „Zelení jsou radikální strana, protože se naše kritika dotýká samé podstaty současného světového systému,“ uvedl.

Novým předsedou Strany zelených se stal Stropnický (zdroj: ČT24)

Stropnický střídá brněnskou komunální političku Janu Drápalovou, která předsednický post neobhajovala. Chce se věnovat tématům na jižní Moravě. Drápalová při zahájení sjezdu řekla, že nové vedení čeká příprava na krajské i sněmovní volby. Vyzvala proto delegáty, ať k programu přistoupí konstruktivně, aby v neděli mohli odjíždět s pocitem z dobře vykonané práce. 

První místopředsedkyní strany se stala lékařka z Ústí nad Labem Irena Moudrá Wünschová. Získala 136 hlasů z 214, její protikandidátka, zastupitelka Prahy 2 Monika Horáková, jen 72 hlasů. Protože v čele strany stanul muž, musela podle stanov druhou nejvyšší funkci obsadit žena.

Zelení si volí nové vedení (zdroj: ČT24)

Zelení sjezd tradičně zahájí vystoupeními hostů. Mezi nimi má být například bývalý předseda strany a programový ředitel Greenpeace pro Středozemí a Blízký východ Jan Beránek nebo europoslanec a spolupředseda European Green Party Reinhard Butikhofer. „A dále tady budou také hosté z politických stran: zástupci ČSSD, zástupci Starostů a nezávislých, také Pirátů a KDU-ČSL,“ doplnil mluvčí Jan Žáček.