Soud uvalil vazbu na advokáta Halu obviněného z podvodů. Projedná i Sisáka

Soud poslal do vazby advokáta Ivo Halu. Po pětihodinovém jednání to uvedl předseda Okresního soudu v Pardubicích Milan Špryňar. Pro vzetí Haly do vazby byly shledány tři důvody: obava z možného útěku, nebezpečí ovlivňování svědků a možnost pokračování v trestné činnosti. Halův advokát podal proti vazbě stížnost. Soud nyní projedná návrh na vazbu pro podnikatele Petra Sisáka.

Advokát Hala se společně s podnikatelem Petrem Sisákem ve středu dostavili na policii, aby podali vysvětlení ke kauze údajných manipulací s insolvencemi. Muži jsou společně s dalšími 12 lidmi obviněni také z poškozování věřitelů a ovlivňování soudců. Oba tvrdí, že se ničeho nedopustili. 

V případu byli kromě zmíněné dvojice obviněni insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková, advokáti Milan Kučeřík, Petr Kovařík a thaiboxer Tomáš Machotka. Tato čtveřice skončila ve vazbě. Podle médií patří mezi zbývající obviněné advokáti Jan Pacovský a Robert Vladyka, Jozef Kaán, Petr Líska, Sisákův otec Vladimír, brněnský státní zástupce Roman Skopal, lékař z Nemocnice Na Homolce Milan Čech a Kučeříkova přítelkyně Nikola Regnerová. Do insolvenční kauzy je zapojeno devět lidí, zbývajících pět má okrajové role.

V médiích se objevily také informace, že v hledáčku detektivů mohou být i jihočeští soudci, kteří měli insolvenci Sisákovy firmy na starost a údajně naslouchali advokátovi Halovi, jak mají postupovat. Předseda soudu v Českých Budějovicích Milan Tripes ale za svými kolegy stojí.

Petr Sisák a Ivo Hala jsou ve vazbě (zdroj: ČT24)

Miliardy a miliony

Nezákonná činnost obviněných se má týkat především úpadku firmy Via Chem Group, která aktuálně věřitelům dluží zhruba dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

Další machinace měly zasáhnout fotbalový klub SK Slavia Praha, který do minulého roku vlastnil bývalý ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Toho podle policie organizovaná skupina připravila o téměř 25 milionů korun.