Zemřel europoslanec Miloslav Ransdorf

Události: Miloslav Ransdorf zemřel (zdroj: ČT24)

Ve věku 62 let zemřel komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf. Informaci potvrdila Komunistická strana Čech a Moravy. Podle dostupných informací měla být příčinou úmrtí mozková příhoda. Europoslance přijalo zařízení IKEM, údajně byl v bezvědomí. Čeští politici bez ohledu na stranickou příslušnost budou na Ransdorfa vzpomínat jako na intelektuála s širokým rozhledem.

V době, kdy se mluvilo o Ransdorfově hospitalizaci, nechtěl IKEM bližší informace o jeho zdravotním stavu komentovat. „Tohoto pacienta jsme přijali,“ potvrdila jen mluvčí IKEMu Veronika Velcová. S jakými problémy byl dvaašedesátiletý politik přijat a jaký byl jeho stav, ale neupřesnila. 

Miloslav Ransdorf byl diabetik a právě na toto onemocnění se společně se srdečními a cévními obtížemi IKEM specializuje. Podle serveru Novinky.cz byla příčinou jeho úmrtí mozková příhoda.

KSČM ztrácí v Miloslavu Ransdorfovi dlouholetého politického intelektuála. Politický život s sebou přináší řadu diskusí, výměnu názorů i případných nedorozumění. Miloslav Ransdorf si vždy za svými názory stál, i když mnohokrát proti většině. Jeho přirozeností bylo pomáhat lidem bez ohledu na jejich postavení a společenské zařazení.
Komunistická strana Čech a Moravy
prohlášení na sociální síti Facebook

Soustrast Ransdorfově rodině a přátelům vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „I když jsem s řadou názorů pana Ransdorfa nesouhlasil, respektoval jsem ho jako velmi vzdělaného člověka, jako politika s širokým rozhledem,“ uvedl.

„Je mi to líto, protože přes všechny politické rozepře to byl kolega z Evropského parlamentu,“ uvedl lidovec Pavel Svoboda. „Byť z opačného pólu spektra, byl to chytrý a vzdělaný, ač poněkud nepraktický člověk. Rád jsem se s ním v debatách utkával. Upřímnou soustrast pozůstalým,“ vzkázal europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Lítost nad úmrtím europoslance vyjadřují také jeho kolegové z frakce Evropská sjednocená levice - Severská zelená levice. Podle její předsedkyně Gabi Zimmerové byl Ransdorf velice aktivní a tvrdě pracoval. „Jeho odchod pokládám za velkou ztrátu pro naši skupinu a budu si jej pamatovat pro jeho lidské kvality, intelektuální schopnosti a hlubokou politickou angažovanost,“ uvedla.

obrázek
Zdroj: ČT24

Švýcarské potíže a dluhy

V posledních letech čelil europoslanec řadě problémů. Ransdorfa a tři Slováky zadržela loni v prosinci švýcarská policie v curyšské bance. Švýcarské státní zastupitelství proti nim vede trestní řízení kvůli majetkovým deliktům. Ransdorf, který kvůli případu přestal být aktivně činným  v levicové frakci Evropského parlamentu, odmítl, že se dopustil čehokoli nezákonného.

Ransdorfovo jméno se dříve objevovalo také v souvislosti s jeho milionovými dluhy, byla na něj dokonce uvalena exekuce. Své závazky prý ale v roce 2013 splatil. Pozornost poutaly i jeho dopravní nehody. Podle médií Ransdorf figuruje jako svědek (poškozený) v rozsáhlé kauze obchodníků s padělky děl světoznámých malířů. Poškozených v případu je více než desítka z ČR i ze zahraničí. 

Ransdorf byl od roku 1972 členem komunistické strany. Od začátku 90. let byl poslancem Federálního shromáždění ČSFR a později české sněmovny. Od roku 2004 působil v Evropském parlamentu.