Z počasí mrazí nejen v zádech: V noci šly teploty přes minus třicet pět stupňů

Meteorolog ČT Piskala: Na Rokytské slati spadly teploty k minus 35 stupňům (zdroj: ČT24)

Noc ze čtvrtka na pátek přinesla na české území silný mráz. Při dosud nejstudenější noci zimy klesla teplota na některých místech i pod minus dvacet stupňů Celsia, výjimečně na horách i k minus třiceti stupňům. Nejméně hlásí Rokytská slať s 35,3 stupně. Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu na mráz až do sobotního rána. Během víkendu se pak má oteplovat, může se tvořit ledovka.

„Nejnižší teploty byly ve vyhlášených lokalitách, jako je Rokytská slať na Šumavě, kde bylo kolem šesté hodiny ranní minus 35 stupňů Celsia. Na většině míst Česka se ovšem teploty pohybují od minus deseti do minus sedmnácti stupňů,“ přiblížil meteorolog ČT Vladimír Piskala.

V Rokytské slati u Modravy naměřily teploměry minus 35,3 stupňů.

Na Březníku u Modravy bylo minus 32,2 stupňů, stejně tak na meteorologické stanici Perla, která leží nedaleko Jezerní slati u Kvildy. V Královéhradeckém kraji spadly teploty až pod minus 25 stupňů Celsia a na Jizerce v Jizerských horách naměřili meteorologové časně ráno 26,7 stupně Celsia pod bodem mrazu.

Františkovy Lázně po mrazivé noci
Zdroj: Michal Remža/Facebook Počasí ČT

Teploty se mohly ještě do východu Slunce o několik desetin stupně propadat. „Ideální podmínky na nízké teploty jsou, když je jasno, venku leží sníh a je bezvětří nebo fouká jen slabý vítr,“ dodal. 

Celkově vyšší teploty byly v místech, kde bylo zataženo nízkou oblačností, nebo byly mlhy. Tam byly teploty kolem minus sedmi nebo osmi stupňů. Například mimo výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu na silný mráz byl Jihomoravský a Zlínský kraj.

Předpověď ČHMÚ na silný páteční mráz
Zdroj: ČT24

Ještě bude mrznout, více sněžit, ale postupně se oteplí

První známky oteplení přijdou o víkendu. „V pátek večer a v noci čekáme, že od západu budou mraky přibývat, zatáhne se a v sobotu pak už na většině míst čekáme zataženo se sněžením,“ upozornil Piskala. Místy ale budou teploty klesat pod  minus 12 stupňů, v kotlinách na Šumavě teploty mohou klesnout až na  minus 20 až 25 stupňů, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

ČHMÚ proto prodloužil varování na silný mráz do sobotního rána pro kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský. Po půlnoci a k ránu se očekává v Čechách pozvolné oteplování. Další varování se pak týká nové sněhové pokrývky pro východ Čech a Moravu v průběhu soboty. Kde bude sněžení přecházet v déšť se sněhem či mrznoucí déšť, hrozí ledovka.

Námraza v Halenkově
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Božena Tkadlecová

V neděli a začátkem týdne se může podle meteorologa ČT oteplit i na horách a rtuť se bude pohybovat kolem nuly nebo minus dvou stupňů. „V nižších polohách už v sobotu odpoledne a večer čekáme, že sníh bude těžký a mokrý,“ zmínil Piskala.

V pondělí a úterý budou teploty nejčastěji kolem dvou nebo i tří stupňů a bude růst i nejnižší teplota. V dalších dnech by se i nejnižší teploty měly dostat nad nulu.

Letadla bez ledu

Kvůli silným mrazům museli být připraveni i na letištích. Jednak se museli postarat o čisté dráhy pro jednotlivé přílety a odlety, také je ale nezbytné zajistit, aby nebyla zasažena letadla. Před odletem tak každý stroj čeká několik minut rozmrazování. „Námraza, ať už vznikne na zemi, nebo v průběhu startu, může způsobit komplikace s aerodynamikou, například křídel nebo trupu. Je nezbytné, aby veškeré plochy důležité pro vlastní let byly čisté a zůstaly zachovány aerodynamické vlastnosti,“ uvedl Lukáš Král ze společnosti pro pozemní služby Czech Airlines Handling, která má na pražském Letišti Václava Havla k dispozici pět zvláštních vozů.

Odmrazuje se těsně před vzletem se speciální kapalinou. Teplota směsi je minimálně 60 stupňů Celsia. Cestující už jsou v té době na palubě a motory běží. „Celý proces odmrazení za podmínek, kdy nesněží, je nějakých minus jedenáct stupňů, zabere zhruba pět až osm minut,“ přiblížil Král. „Jsme schopni odmrazovat a zároveň letadlu poskytovat ochranu proti námraze. V průběhu letu tedy letadlo také nenamrzá,“ dodal.

Mrazy v Česku: Letadla procházejí odmrazením (zdroj: ČT24)

Přestože se při letu stroj potýká s nízkými teplotami, námraza tam nedělá takové problémy. „V letových hladinách okolo deseti kilometrů je vzduch daleko řidší. Částic, které by mohly namrzat, je daleko méně, takže tam to riziko není tak veliké. Letadla k tomu mají ještě vlastní systémy pro odmrazování,“ řekl Král.