Majitel domu ve Frýdku-Místku druhou zimu netopí v bytech. Zodpovídá se z útisku

Nájemníci bytů v bývalém hasičském domě na Malém náměstí ve Frýdku-Místku už druhou zimu mrznou. Majitel vypověděl smlouvu dodavateli tepla a v celém domě netopí, přestože lidé platí zálohy. Teď jim navíc nechal vypnout i elektřinu na chodbě. Za útisk už kvůli tomu dostal u soudu podmínku, ale odvolal se, takže rozsudek není pravomocný. Čelí také obžalobě, že dům získal podvodem.

Nájemníci, kterých žije v šesti bytech domu šestnáct, jsou přesvědčeni, že vlastník domu dělá vše proto, aby je donutil k vystěhování. „Snaží se nám maximálně znepříjemnit život a donutit nás, abychom vypověděli nájemní smlouvy,“ uvedl nájemník Tomáš Literák.

Lidé topí přímotopy, v bytech mají přesto nejvýš 11 stupňů

Za současných mrazů musí rodina zapnout v bytě šest přímotopů, které si koupila, aby se aspoň trochu zahřála. „Měsíčně nás to stojí asi pět a půl tisíce korun,“ uvedl Literák. I tak mají v bytě jen asi jedenáct stupňů.

Jejich sousedé Plucnarovi se raději na zimu odstěhovali. „Býváme v zimě u rodičů nebo na chalupě, kde si můžeme zatopit,“ uvedla Bronislava Plucnarová.

Redaktor ČT: Nájemníci domu ve Frýdku-Místku druhou zimu mrznou

Jakub Smolík, který je profesionálním hasičem v Třinci, odmítl pro Českou televizi své jednání komentovat. „Nepřeji si, abyste mě obtěžovali,“ zněla jeho odpověď na otázky. Světla na chodbách domu nesvítila už loni v lednu. Tehdy však elektroměr odvezl dodavatel elektřiny, kterému majitel neplatil faktury. Nyní o odmontování elektroměru požádal sám.

Soud potrestal vlastníka podmínkou, odvolal se

Teplo nechal vypnout poprvé v roce 2014. Tvrdil, že nájemníci platí příliš nízké zálohy a někteří prý dlužili za vyúčtování. Nájemníci to však důrazně popírají. Dal jim za pravdu i Okresní soud ve Frýdku-Místku, podle kterého se Smolík svým jednáním dopustil útisku. Proti rozsudku z minulého srpna se však odvolal. Odvolací řízení dosud neproběhlo, takže rozsudek není pravomocný.

Kvůli tomu, jakým způsobem dům získal, je Smolík spolu se dvěma dalšími muži obžalován ze zpronevěry a podvodu. Dům z roku 1928 patřil Sboru dobrovolných hasičů Místek. Hasiči se na objekt tehdy složili. Bývala tam i hasičárna. Podle státního zástupce objekt získal podvodem.

Podle žalobce majitel získal dům podvodem

Smolík, který byl také dobrovolným hasičem, udělal ve spolku pomocí účelově nastrčených lidí převrat. Stal se jeho starostou a pak prosadil, aby valná hromada schválila, že mu dům s šesti byty prodá za 12 milionů. Tržní hodnota byla přitom více než 17 milionů. Vzal si úvěr, na který ručí domem. Podle obžaloby sboru nakonec zaplatil jen 7 milionů. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Dobrovolní hasiči také zpochybňují změnu majitele domu, který byl důležitým zdrojem příjmů sboru. Argumentují, že při klíčové valné hromadě byly porušeny stanovy sboru. Případem šikanovaných nájemníků se opět zabývá i policie, protože podali na Smolíka několik trestních oznámení.

Nájemníci podali několik trestních oznámení

Aktuálně jim však nikdo neumí pomoci. Podle předsedy ostravského sdružení nájemníků by měli podat takzvanou určovací žalobu. „Pokud pronajímatel neposkytuje nájemníkům služby spojené s užíváním bytů, tak by měli podat určovací žalobu. Soud by mohl rozhodnout o předběžném opatření, kterým by mu plnění povinností uložil,“ uvedl předseda sdružení Jan Vozárik.

Nájemníci však vyčkávají. „Nevěříme, že tím něčeho dosáhneme. Jen by nás to stálo desítky tisíc korun, které by nám nikdy nikdo nevrátil,“ uvedl Tomáš Literák. Kromě zaplacení advokáta by museli u soudu složit jistinu. „I když by mu třeba soud nařídil naše náklady uhradit, obáváme se, že by to neudělal,“ dodal Literák.