Nemáme s tím nic společného, tvrdí Půta se Šulejem

Praha – Kauze takzvané loupeže století, při níž zmizelo v září 2002 z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas (G4S) zhruba 154 milionů korun, se dnes začal věnovat Městský soud v Praze. Trestní senát vyslechl mimo jiné dva z obviněných - Tomáše Půtu a Maroše Šuleje. Podle obžaloby loupežné přepadení zorganizovali, oba ale svorně tvrdí, že s činem nemají nic společného. V minulosti byli odsouzeni v rámci procesu s takzvaným Berdychovým gangem.

Hned v úvodu předseda senátu Stanislav Králík rozhodl o vyloučení skutků dalšího obviněného - někdejšího pracovníka operačního střediska G4S Antonína Salety - k samostatnému projednání. Muž, který je stíhán z pomoci k loupeži jako uprchlý, byl totiž podle Králíka před pár dny zadržen ve Venezuele na základě mezinárodního zatykače. „V tuto chvíli v jeho případě probíhá extradiční řízení,“ uvedl soudce.

Jako uprchlý je stíhán i František Hajn, podle obžaloby spolupachatel loupeže. Před spravedlností se skrývá zřejmě v Dominikánské republice. Všem čtyřem mužům hrozí v případě pravomocného odsouzení až patnáctileté tresty vězení.

Zločinu se podle policie účastnili i další lidé, minimálně dva z nich jsou již ovšem po smrti. Jde například o Jana Zeleného, jemuž členové gangu v minulosti přezdívali Malej Honzík. Dozorci jej v březnu 2009 našli mrtvého ve věznici v Jablonci nad Nisou – Rýnovicích, vyšetřovatelé uvedli, že šlo o sebevraždu.

Loupež se odehrála 16. září 2002 dopoledne. Hajn s nejméně dalšími dvěma lidmi prý tehdy v přestrojení za policisty zastavili pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury, když právě vyjíždělo od Citibank na Evropskou třídu v Praze 6. Hajn údajně vytáhl zbraň a osádce vozu pohrozil i výbušninou. Řidiče tak prý donutil k otevření vozu i k tomu, aby se s vedoucím osádky přesunuli do přechodové komory auta. Sám si pak podle spisu sedl na místo spolujezdce a s pistolí v ruce je hlídal. Za volant prý usedl člověk, jehož totožnost policie nezjistila.

Poté údajně odjeli k nádrži Jiviny v Praze 6. Hajn, Půta a další lidé zde podle spisu vzali z auta peníze - asi 154 milionů korun. Půta pak prý mezi Nenačovicemi na Berounsku a Úhonicemi u Prahy zapálil auto použité při přepadení, které údajně pro akci zajistil Hajn. Policejní uniformy pro přepadení podle žalobců sehnali Hajn se Šulejem. Saleta prý zase zařídil, aby byl ve vozidle bezpečnostní agentury muž, o němž si myslel, že při přepadení nebude klást odpor a auto otevře.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)