Za vraždu Monyové dostal Ingr 15 let vězení

Brno – Brněnský krajský soud dnes poslal na 15 let do vězení šestačtyřicetiletého Borise Ingra za to, že loni v srpnu zavraždil svoji manželku, známou autorku románů pro ženy Simonu Monyovou. Spisovatelku ubodal v jejím rodinném domě v Brně-Obřanech. K vraždě se nepřiznal. Tvrdí, že si na hádku s ní nepamatuje. Podle lékařů lže. Ingr se proti rozsudku na místě odvolal. Případ se tak přesune k olomouckému vrchnímu soudu.

Soud zároveň Ingrovi uložil, aby pozůstalým po Monyové, tedy jejím synům, rodičům a bratrovi, zaplatil odškodné přes dva miliony korun. Mimořádné odškodné soud přiznal synovi Ingra a Monyové. Chlapci je sedm let a na návrh opatrovnice dostane od otce za své ztížené společenské postavení milion korun. Dále hoch se svými dvěma bratry, kteří nejsou Ingrovými potomky, ale přijali jeho jméno, dostanou po 240 000 korunách. Tato částka byla přiznána také každému z rodičů spisovatelky. Bratrovi Monyové musí odsouzený vyplatit 170 000 korun. Celkem by tedy na uhrazení odškodného měl dát 2,37 milionu korun.

„Nebývá zvykem, že by soud mimořádné odškodné přiznal. V tomto je verdikt průlomový,“ uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Pro Ingra žádala trest kolem 14 let vězení. S verdiktem je spokojena. Nespokojen je jeho obhájce Miroslav Klusáček, podle něhož není zcela jasné, jak se vražedný konflikt mezi Ingrem a Monyovou odehrál. Žádal proto zproštění viny.

Boris Ingr
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

O Ingrově vině neměl soud pochybnosti

Podle soudkyně Dany Kancírové není o vině Ingra pochyb. Důkazy jasně svědčí o tom, že se v době činu v domě spisovatelky nacházel. Byl v něm sám s Monyovou. Znalci potvrdili, že si zranění nezpůsobila sama. Svědčí o tom, že se bránila. Ingr ale útočil velkou silou. Po střetu s manželkou se přiznal k jejímu pobodání pracovníkům záchranné služby. Tomu, že si prý na událost momentálně nevzpomíná, soud neuvěřil. „Roli v napadení hrála ekonomická závislost obžalovaného na jeho manželce,“ uvedla soudkyně. Zdůraznila, že Ingr má velmi komplikovanou osobnost. Je agresivní, narcistický, výbušný, má sklony prezentovat se v mnohem lepším světle, než je skutečnost. Je patrné, že poškozený věděl, že útokem může způsobit smrt, a s tímto vědomím také jednal, doplnila Kancírová.

„O skutkovém stavu nebyly důvodné pochybnosti. Soud dospěl k závěru, že se obžalovaný dopustil zločinu vraždy,“ řekla k rozsudku předsedkyně soudního senátu Dana Kancírková. Ingr stále trvá na tom, že si z tragické události nic nepamatuje. Proti němu ale svědčí výpověď lékařky zasahující záchranné služby, podle které byl muž sice zraněný, ale při vědomí. V záznamu jeho telefonátu na dispečink záchranářů se k činu dokonce přiznal. Operátorce řekl, že jeho manželka krvácí „z břicha, hrudníku, odevšad“. Na její otázku, kdo ji pobodal, odpověděl „já“.

Simona Monyová
Zdroj: ČT24/ISIFA

Ingr přišel 3. srpna večer do rodinného domu Monyové v Brně-Obřanech s lahví vína a bonboniérou s tím, že jde uspat jejich sedmiletého syna. Monyová seděla na zahradě se dvěma kamarádkami a souhlasila. Ingr prý před dítětem otevřel okno a skočil z něj. Z malé výšky dopadl na auto před domem, vážně se nezranil. Pak šla Monyová do domu a pohádala se s ním. Při tom ji Ingr napadl nožem. Utržila šest bodných ran a na místě zraněním podlehla. Ingr byl také zraněn. Je možné, že si některá zranění způsobil sám. Ani dnes k případu podrobnosti neuvedl. Nevyužil ani posledního slova, který mu soud dal těsně před vynesením verdiktu.

Simona Monyová s manželem
Zdroj: ČT24/www.monyova.cz

Manželství Ingrových procházelo podle jejich známých bouřlivým vývojem. „V posledních letech jsme měli italskou domácnost,“ připustil u soudu Ingr. Jednostranné domácí násilí ale odmítá. „Často jsme se hádali a potyčky byly oboustranné. Syn vždycky říkal – rodiče se perou, ne táta bije mámu,“ hájil se obviněný.

Rozsudek si přišel vyslechnout i otec Monyové Gustav Urbánek. Při odchodu ze soudní síně řekl, že moc ve spravedlnost nevěřil, 15 let vězení pro Ingra je ale prý trest na samé spodní hranici, kterou je schopen jako pozůstalý přijmout.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)