Místo školného platit víc za delší a další studium

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) se chystá navrhnout vládě, aby místo školného studenti více platili za překročení standardní délky studia. Připláceli by i za studium na další vysoké škole. Dobeš sám dnes označil svůj krok za ústupek. Tyto poplatky by mohly vyšplhat až na 26 tisíc korun ročně, ovšem kolik by se za takto nastavených podmínek celkem vybralo, ještě úředníci nespočítali.

Reforma univerzit včetně zavedení školného je obsažena v programovém prohlášení vlády. Studenti a akademici ho ale ostře odmítli. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) jde ale o jednu z reálných variant. Vláda podle něj už nestihne zavést odložené školné a bude proto hledat variantu, jak soukromé příspěvky na vysokoškolské vzdělání zavést jiným způsobem.

Nyní mohou studenti zdarma studovat čtyři roky bakalářský program a šest let magisterský. Mohou tedy o rok bezplatně prodlužovat studium, což by se mělo změnit. Nově by tedy mělo být zdarma jen šest semestrů bakalářského a deset semestrů magisterského studia.

Podle slov Kateřiny Savičové z MŠMT by si vysoké školy samy stanovovaly výši poplatku za překročení. Výše poplatku za prodloužení studia se už nyní liší fakultu od fakulty. Humanitní studia jsou obecně levnější než studia přírodovědy nebo techniky. Za prodloužení o víc než jeden rok zaplatí například na Univerzitě Karlově student fakulty sociálních věd 10 000 korun za semestr, student chemie nebo biologie 19 500. Mladý medik si pak za překročení doby studia musí připlatit až 23 500 korun za semestr.

Víc by měli připlácet i lidé, kteří studují více než jednu školu. Dosud se za další studium platilo zhruba 2 500 korun. Podle ministra by teď ale měli tito studenti platit až 26 tisíc ročně, tedy normativ, který dostává škola na vzdělávání studenta od státu.

Premiér Petr Nečas představil úsporný plán.
Zdroj: ČT24

„Pan ministr Dobeš neodpískal školné dneska. O variantě, která by v sobě sice zahrnula zvýšení soukromých zdrojů ve školství, nicméně nebyla legislativně komplikovaná, se hovoří již delší dobu,“ řekl novinářům Nečas. Zavedení odloženého školného je podle něj v tomto volebním období časově a technicky takřka vyloučené, protože zatím není připraveno ani paragrafové znění návrhu. Jednou z reálných variant je proto podle premiéra i řešení,
které dnes nastínil Dobeš. Nečas ale zdůraznil, že o dalším postupu bude ještě vláda jednat s rektory.

Ministr Josef Dobeš:

„Máme nejdelší bezplatnou dobu studia v Evropě. Je to asociální, aby lidé platili z daní za vysokoškoláky, kteří pak vydělávají víc.“

Původně se počítalo s maximální částkou školného 10 000 korun za semestr. Zároveň by byly zavedeny studentské půjčky. Za to ale Dobeše kritizovali studenti, opozice, ale i koalice a Věci veřejné. „Je to ústupek koaličním partnerům,“ přiznal Dobeš, proč změnil původní plán.

Podle původního návrhu se mělo na školném vybrat asi šest miliard ročně. „V tuto chvíli přepočítáme, kolika studentů se týká to prodloužení. Já v tuto chvíli nechci střílet od boku, jestli je to třetina, čtvrtina, to bych nerad spekuloval. Každopádně tato částka, která bude v úrovni stamilionů, půjde navíc vysokým školám,“ dodal Dobeš. Odmítl tak, že by peníze vybrané od studentů měly nahrazovat snižování veřejných výdajů na vysoké školy.

Koaliční poslanci trvají na školném, jinak chtějí vysvětlení

Někteří experti ODS a TOP 09 na školství trvají na tom, že vládní programové prohlášení se zavedením školného počítá, jinou variantu zpoplatnění studia bude muset podle nich ministr školství vysvětlit. Podle šéfa Studentské komory Rady vysokých škol Miroslava Jašurka je to ale jen kosmetická změna, kterou se ministerstvo snaží utišit kritiku akademiků. ČSSD návrh uvítala.

„Překvapuje mě to, programové prohlášení mluví o něčem jiném,“ reagovala na dnešní Dobešovo prohlášení šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Aby byla taková změna průchodná, měl by mít podle ní Dobeš vše dobře spočítáno a umět návrh „ekonomicky vyargumentovat“. Podle ní by novinka univerzity dosti administrativně zatížila.

„Já s tím mám problém,“ uvedl místopředseda sněmovního školského výboru Walter Bartoš (ODS) s tím, že bude podporovat zavedení školného podle programového prohlášení. Vysokoškolské studium by podle něho mělo být zpoplatněno. Zároveň musí být nastaven systém na podporu chudých studentů, dodal. „Nejen výsledkem kritiky opozice, ale i akademické sféry a studentů je, že stáhl svůj návrh o školném. My to zcela jednoznačně vítáme, protože si myslíme, že to byl nesmyslný návrh,“ řekl senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).