Hladiny klesají, hasiči ale dál odstřelují ledové kry

Liberec/Tišnov – Ledové kry na některých místech dál blokují koryta řek a potoků. Aby se hladina nad ledovými bariérami nezvedla tak, že by zatopila obce, připravují hasiči jejich odstřely. V Tišnově na Brněnsku likvidují kry už druhý den a o totéž se pokoušejí také na Jizeře v Dolní Sýtové na Semilsku. Naopak plánovaný odstřel zrušili na téže řece v Rakousích, kde hladina v noci poklesla a kry odplavaly. Kvůli krám blokujícím koryto nebo kvůli tání sněhu je na deseti místech v celém Česku vyhlášen první stupeň povodňové aktivity, povodňová bdělost. Díky ochlazení se však situace zlepšuje a hladiny klesají.

Na Svratce budou pyrotechnici až do večera

Nejhorší je situace tam, kde se začala zvyšovat hladina vodního toku a současně zaplnily koryto popraskané ledové kry. U Tišnova se o víkendu vlivem tání vytvořila ve Svratce dvoukilometrová bariéra z ker, voda z tajícího vysočinského sněhu proto nemohla protékat. Hladina se zvýšila až o tři metry, na dvou místech vystoupila z břehů a rozlila se do polí, na dalším místě si vytvořila náhradní koryto. Současně hrozilo, že zaplaví i město. Hasiči proto připravili ochranné hráze a začali kry rozbíjet. Sérií odstřelů vytvořili už v neděli prostor mezi ledem, a tak voda mohla odtéct.

Dnes chtějí hasiči v demolici ledu pokračovat, aby Svratku od ledových hrází zcela očistili. „V padesátimetrových úsecích odstřelujeme ledovou bariéru,“ popsal střelmistr Josef Skalka. Zatím jeho lidé provedli tři odstřely, pracovat na místě budou nejméně do večera.

Led způsobil starosti také lidem na Rychnovsku. Bagry tam musely kry rozbíjet na Divoké Orlici v Záměli. „Taková tlouštka ledu tady nebyla asi pětadvacet let,“ uvedl velitel dobrovolných hasičů Ladislav Kapucián, podle kterého byl někde led silný až padesát centimetrů.

Celý ledový úsek, který v Záměli bourají, měřil více než čtyři kilometry. Koryto přestávalo být dostatečně průtočné a řeka už od soboty hrozila, že zatopí domy v okolí. Nakonec ale poslední několikasetmetrový úsek ledu popraskal sám a kry se daly do pohybu. Koryto Divoké Orlice se díky tomu uvolnilo.

Kry nad Turnovem odpluly, výše na Jizeře začal odstřel

Kry vyplnily o víkendu také mělké koryto Jizery nad Turnovem. S nahromaděným ledem si nedokázala poradit ani těžká technika, voda se tak rozlila do okolí – zatím jen po polích. Aby se Jizera nevydala také do ulic a domů, rozhodl také Liberecký kraj o odstřelech ker. Hasičští pyrotechnici chtěli s odstřely začít už večer, akci však odložili na ráno. Tehdy už část ker odtála, volné bylo koryto Jizery například v Rakousích hned nad Turnovem.

Výše na Jizeře však kry zůstávají. Od jedenácti hodin proto začal odstřel ledu v Dolní Sytové, kde řeka o víkendu zaplavila deset domů. „Nejdůležitější je, že je málo vody, nízký vodní sloupec. Tady v čele je voda přimrzlá přímo ke dnu, což je největší problém,“ popisoval střelmistr Martin Červenka z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

Na Jizeře se ledové bloky uvolňovaly pomocí plastické trhaviny Austrogel, střelmistři měli připravený ještě Semtex. Narozdíl od Tišnovska, kde se odpalovalo až 30 kilogramů výbušniny, mohli ale na Semilsku použít jen mnohem slabší dávky. Nejbližší dům je pouze pár metrů od zamrzlé řeky. „Osm vrtů, to znamená dvě kila trhaviny celkově,“ popisoval Červenka. 

Ker je nutné rychle se zbavit, ačkoli teď nepředstavují akutní nebezpečí. Nejpozději ve středu se totiž opět oteplí a hladina začne znovu stoupat. K tomu má přispět i déšť očekávaný v úterý večer.

K výbuchu došlo v místě, kde je led nejsilnější, kry se tak měly rozlámat a odplavat. To se zatím nepodařilo, z kilometrového úseku ker hasiči odstranili jen pár desítek metrů. Pyrotechnici proto na zítra a další dny chystají další akce. Po střelmistrech poté na řadu přijde těžká technika Povodí Labe v podobě třiatřicet tun těžkého stroje s dlouhým ramenem. „My jsme led načechrávali, lámali kry a oni si to budou postupně házet do toku, což je žádoucí, tak, abychom tu lavinu nepustili celou a neucpalo to někde jez nebo něco nepoškodilo,“ dodal Červenka.

Odstřel ker nepředstavuje pro lidi žijící poblíž pouze zpestření, ale také nepříjemnost. Součástí jsou totiž i dopravní uzavírky. Počítat s nimi musí řidiči zejména na silnici II/292 spojující Semily s Jilemnicí, která vede hned vedle Jizery. Rozmetaný led by mohl řidiče ohrozit.

Pyrotechnici odstraňují led na Jizeře
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK