Politolog Švec o kongresu ODS: Fiala k sobě potřebuje "zlého muže"

Opoziční ODS si v sobotu v Ostravě zvolí nové vedení. Jediným kandidátem na předsedu je současný šéf strany Petr Fiala. Řízení občanských demokratů převzal před dvěma lety po prohře ve sněmovních volbách, kdy kdysi nejsilnější parlamentní strana získala pouze 16 poslaneckých křesel.

Občanští demokraté zaznamenali citelný úbytek voličů už po parlamentních volbách v roce 2010, následně je poznamenala aféra jejich tehdejšího předsedy Petra Nečase. „ODS se podařilo vybřednout, ale za cenu toho, že z velké politické strany se stala malou,“ konstatuje politolog Kamil Švec. V průzkumech volebních preferencí se strana pohybuje v rozmezí 10 až 15 procent.

Petr Fiala se strany chopil po Nečasově rezignaci v roce 2013. „Práce Petra Fialy v ODS je evidentně úspěšná, co se týká stabilizace členstva, které začalo v roce 2010 upadat. Teď je asi na polovině,“ srovnává politolog současné stavy s obdobím před pěti lety.

Hledá se zlý občanský demokrat

„Horší je reprezentování strany navenek a vystupování občanských demokratů respektive Petra Fialy jakožto jejich lídra v Poslanecké sněmovně. Snaží se argumentovat, ale není vhodným rétorem a potřeboval by k sobě zlého muže,“ myslí si Švec.

Tak se podle politologa z občanských demokratů chová jen senátor Jaroslav Kubera. „Ten ale dlouhodobě odmítá na funkci místopředsedy kandidovat,“ připomíná Švec. Částečně by se kýžené role „zlého muže“ prý mohl zhostit i Jan Zahradil, který však pracuje jako europoslanec a proto není sněmovním bojům přítomen. „Právě tam se pro ODS odehrává ta největší politika.“

Politolog Švec o kondici ODS (zdroj: ČT24)
ODS je jedna z nejslabších stran v Poslanecké sněmovně, a navíc ještě v opozici. Prostor tak nemá velký. O to více je potřeba, aby se soustředila na práci uvnitř strany a v regionech. To by mohlo pomoci v krajských volbách.
Kamil Švec
politolog

Opoziční ODS je ponejvíce aktivní při soustavné kritice vládních kroků, zejména nejrůznějších regulací, které prý omezují svobodu podnikání i jedince. „Je slyšet úměrně k tomu, jak velká je to politická strana, respektive jak malá je to politická strana,“ připomíná Švec 16 mandátů strany v Poslanecké sněmovně, což ji co do počtů zástupců činí až třetí opoziční partají v pořadí.

Pravicová ODS vždy sázela na voliče z podnikatelského prostředí, které však podle Švece ztratila. „Mohli by se vrátit, nicméně Občanská demokratická strana by musela upřesnit svůj program. Jedním pilířem, co by tyto voliče mohlo zajímat, je elektronická evidence tržeb, ale když se podíváme na dlouhodobé otázky Evropské unie, migrace a podobně, tak ODS její postoj nepomáhá,“ soudí.

Rozbal:)to

Petr Fiala s největší pravděpodobností zůstane v čele strany, neboť nemá protikandidáta. Všichni místopředsedové avizovali, že chtějí své posty obhájit. Známá jsou již dvě další jména, na místopředsedu chtějí kandidovat poslanec Adolf Beznoska a starostka obce Obrnice u Mostu Drahomíra Miklošová.

Hlavní heslo ODS, s nímž se v poslední kampani obrací na voliče, zní: „Rozbal to!“. Chtějí tak apelovat na ty, kteří se nebojí „jít vlastní cestou“, „postarat se o sebe“, „postavit se na vlastní nohy“ a „riskovat“. Podle politologa motto míří na mladé voliče, ale nemyslí si, že by to byla šťastná volba. „Klasický elektorát ODS byl jinde, a když se na něj soustředila, mívala dobré výsledky,“ vzpomíná.