Zvýšené platy by mohli lékařům zaplatit ti nejbohatší

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger by chtěl zrušit stropy na placení zdravotního pojištění. To by zvýšilo odvody lidem, kteří berou víc než šestinásobek průměrné mzdy, tedy víc než 150 tisíc měsíčně. Proto by zvýšení platů lékařů na příští rok mohlo zaplatit jedno procento nejbohatších lidí. O zrušení stropu chce s Hegerem jednat i ministerstvo financí.

Ministr zdravotnictví už teď hledá miliardy, ze kterých by mohl zaplatit svůj slib, zvýšit příští rok platy lékařů na jeden a půl až trojnásobek průměrného platu. A tentokrát si nedává žádné hranice.

Heger:

Možností je více, od plošného zvednutí pojistného až po přeposlání části spotřební daně za tabák a jiné škodliviny nebo odstropování toho zdravotního pojištění.

Největší šanci má Hegerova snaha zrušit stropy na zdravotní pojištění. Odstropování pojištění totiž vůbec poprvé připustilo i ministerstvo financí. Zrušení stropů na zdravotní pojištění by zvýšilo odvody padesáti tisícům lidí, kteří berou víc než 150 tisíc měsíčně. Zdravotní pojišťovny by díky němu získaly dvě miliardy korun. Třeba manažer s měsíčním platem 180 tisíc by ale po odstropování zdravotního pojištění zaplatil měsíčně o 1 350 korun víc. A člověk s měsíčním příjmem 200 tisíc korun dokonce 2 250 korun navíc.

Zvýšení zdravotního pojištění nejbohatším kromě ministra zdravotnictví podporuje i levicová opozice. „Sociální demokracie navrhuje zrušení stropu na zdravotní pojištění už delší dobu, je to jedno z nezbytných opatření,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Komunisté už dokonce poslali návrh na zrušení stropů na zdravotní pojištění do Poslanecké sněmovny.

Ministr Heger by rád získal peníze do zdravotnictví i díky zvýšení státních plateb za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Ministr Kalousek mu už ale vzkázal, že s tím u něj určitě neuspěje.