Cestovatel Blažek se chystá už podruhé zdolat Bajkal

Praha – Už zítra odstartuje dosavadní nejdelší česká polární expedice zvaná Bajkal II. Během pouhých pětatřiceti dnů chce cestovatel Pavel Blažek překonat zamrzlé Bajkalské jezero uprostřed Sibiře a vrátit se po něm i zpět. Čeká ho tak víc než 1 300 kilometrů. Blažek přitom jezero už jednou zdolal. Má tak zkušenosti a ví, co může čekat, jak sám tvrdí.

„Bajkal má asi 650 kilometrů na délku a v tuto dobu je v prostředku zimy. Jezero chci přejít a pak se vlastními silami vrátit zpět. Na necelých 1 300 kilometrů mám pětatřicet dnů. Tu dobu jsem si takhle musel určit kvůli množství jídla, které s sebou musím táhnout,“  vysvětlil Blažek.

Podle slov cestovatele je na Bajkalu okolo minus třiceti až šestatřiceti stupňů, někdy ale také jen kolem minus patnácti. „Moje přítelkyně bude sedět celou dobu na telefonu, kdyby se mi něco stalo, plus hlídá webové stránky, které k akci provozujeme. Musím mít ale satelitní telefon, jiný tam nefunguje. Veškerá elektronická zařízení se přitom nabíjí přes solární panel,“ podotýká Blažek.

  • Pavel Blažek zdroj: ČT24
  • Blažek na Bajkalu zdroj: ČT24

Ve Studiu 6 Blažek vysvětloval, že na jezeře jsou celkem tři body, ze kterých se dá dobře zavolat o pomoc. Jde vlastně o řídce osídlená místa. „Mýt se zde mohu pouze pomocí hygienických ubrousků, které mám s sebou, nebo pak sněhem. Na své předešlé cestě jsem se i v nízkých teplotách ale dokázal svléknout do spodního prádla a otřít se,“ dodal cestovatel. Na své cestě přes jezero musí Blažek zvládnout denně třicet kilometrů, nazpět chce ale trochu zrychlit, a denně tak zvládnout ještě o dvacet kilometrů víc.

Rozhovor s Pavlem Blažkem (zdroj: ČT24)