Pražští žalobci při vyšetřování slavných afér chybovali

Praha – Hned několik pochybení při vyšetřování slavných afér ukázala kontrola spisů Městského státního zastupitelství v Praze. Tu od minulého pátku zpracovávalo Vrchní státní zastupitelství v Praze a zjistilo nedostatky například ve spisu o zásahu komanda v České televizi. Informují o tom dnešní vydání Mladé fronty DNES a Lidových novin.

Podle MfD se chyby objevily ve zhruba polovině z 22 případů a některé byly závažné. V části kauz údajně vyšetřovatelé neshromáždili všechny důkazy, vyslechli například jen minimum svědků, kteří by mohli pozadí aféry objasnit. Kontrola prověřila například kauzy exministra životního prostředí Pavla Drobila, exministra obrany Martina Bartáka, kauzu Sazky, armádní zakázky na dinga a iveka nebo vyšetřování týkající se ČEZ.   

Stanislav Mečl, který ve středu musel opustit v důsledku rozhodnutí městského soudu post vrchního státního zástupce, nechtěl výsledky příliš komentovat. Připustil jen, že určité výhrady jeho lidé mají. Mečla vystřídal v jeho křesle staronový vrchní žalobce Vlastimil Rampula. Prověrku má nyní do závěrečné zprávy shrnout Rampula.