Početná rodina, která se v Hlučíně otrávila oxidem uhelnatým, je už skoro celá doma

Rodina chce vyměnit plynové topení za elektrické (zdroj: ČT24)

Početná pěstounská rodina, která se v sobotu otrávila v Hlučíně oxidem uhelnatým, je znovu téměř pohromadě – v nemocnici už zůstává jen mladá dívka, která skončila v bezvědomí. Problémy nejspíš způsobil vadný kotel – majitelé proto chtějí vyměnit plynové topení za elektrické.

Devět členů pěstounské rodiny a pět jejich hostů právě vstávalo. Měli štěstí v neštěstí, protože plynový kotel sepnul podle nastavení až v šest ráno, oxid uhelnatý je tak nezastihl ve spánku. „My jsme spali nahoře a poté, co jsme sešli dolů, tak na chodbě šel cítit závan toho plynu. V puse byl takový divný pocit,“ popisuje Jiří Vlček.

Nejhůře na tom byla devítiletá holčička, která byla krátce v bezvědomí, a právě to upozornilo ostatní členy rodiny na únik plynu. „Malá Natálka seděla tady na židli, no a najednou upadla do bezvědomí a ležela na zemi,“ uvedla pěstounka Ludmila Sedláčková.

Přítomnost plynu zjistili přivolaní záchranáři, kteří všem přikázali dům opustit a odvezli je do nemocnice, kde čtyři z nich prošli hyperbarickou komorou. Jediná Natálie ještě v péči lékařů zůstává. „U šesti zbývajících dětí se už neprojevují žádné neurologické potíže, proto byly propuštěny z nemocnice domů,“ dodává mluvčí Městské nemocnice v Ostravě Magda Otáhalová.

Rodině chce pomoci i město Hlučín

Kotel byl přitom jen čtyři roky starý, včera ráno ale definitivně dosloužil. Hasiči v celém domě odstavili plyn a kotel zakázali používat do doby, než projde revizí. Tu si ale Sedláčkovi už objednat nechtějí. „Nevěřím, nechci už plyn – dám si elektrické topení,“ prohlašuje Ludmila Sedláčková. Zatím ale bude rodina topit dřevem v obýváku. Radiátory se znovu zahřejí zřejmě za několik týdnů.

Početné rodině chce pomoci i město Hlučín: „Řešíme, jak to co nejdříve předělat na elektřinu. Město jim určitě pomůže, ať už bezúročnou půjčkou nebo darem. Je dobře, že už nejsou mrazy, rodina teď topí v krbových kamnech, ale všechny místnosti to úplně nevyhřeje,“ uvedl starosta Pavel Paschek.

Hasiči nabádají k pravidelným kontrolám lokálních topidel a ohřívačů vody na plyn. Lidé by si také podle nich měli pořídit detektory oxidu uhelnatého. Otravy jsou totiž v Moravskoslezském kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Zřejmě oxid uhelnatý z karmy otrávil například třináctiletou dívku, která na Nový rok zemřela v Brušperku na Frýdecko-Místecku. Další tři děti skončily v nemocnici.