Advokát Nováček dostal za zpronevěru podmínku

Brno - Advokát Zdeněk Nováček, známý z kauzy Diag Human, dostal za zpronevěru jednoho milionu a sto tisíc korun podmínku. Brněnský soud mu ještě na čtyři roky zakázal vykonávat advokátní praxi. Nováček zpronevěřil peníze, které si u něj uschovali jeho klienti. U soudu projevil lítost, verdikt nekomentoval. Pokud se odvolá, případ poputuje k olomouckému vrchnímu soudu.

Nováček dostal před časem od svých klientů, manželů Sochorových, do úschovy 1,1 milionu korun. Manželé kupovali pozemky na Brněnsku a Nováček jim v transakci pomáhal. Částku měl odevzdat prodávajícímu, ale neučinil tak. Těsně předtím, než skončilo policejní vyšetřování, Nováček peníze vrátil, respektive je předal Janu Křipačovi, který pozemky Sochorovým prodával. Předání peněz se uskutečnilo až rok a čtvrt od prodeje. Za to mu soud udělil podmíněný trest dva a půl roku vězení s odkladem na čtyři roky.

Nováček je známý ze sporu státu s firmou Diag Human, obchodníkem s krevní plazmou. Nováček zastupoval stát, na což ho najala exministryně zdravotnictví Marie Součková. Smlouva s ním byla ale nevýhodná - za své služby dostal deset milionů korun. Kdyby za stát spor s Diagem vyhrál, získal by 170 milionů. Součková kvůli této smlouvě čelila žalobě, pražský obvodní soud ji ale letos v únoru osvobodil.