Nečas před rektory obhajoval reformu vysokých škol

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) na zasedání České konference rektorů zopakoval, že ve vědě a vysokém školství musí nastat změny, aby Česko zůstalo konkurenceschopné. Chystaná reforma je prý přes kritiku nutná, do systému se musí zapojit víc soukromých prostředků. Změnit se podle Nečase musí také špatný akreditační systém nebo udělování titulů profesorům a docentům. Připravované změny však odmítla většina akademické obce, rektoři dnes zopakovali svůj nesouhlas s návrhy dvou reformních zákonů z dílny ministerstva školství. Studenti plánují poslední únorový týden protesty, kabinet pak má o reformě jednat v březnu.

„K žádnému omezování akademických svobod, autonomie, samosprávy v naší zemi nedojde,“ upozornil premiér v reakci na nejčastější výtky odpůrců reformy. Názorům všech zájmových skupin je podle něj třeba věnovat velkou pozornost, nejde ale donekonečna dělat nejrůznější analýzy a varianty řešení. „Je potřeba již konat… Mně jde o nalezení modelu, jak promítnout veřejný zájem do fungování vysoké školy hospodařící s veřejnými prostředky,“ uvedl s tím, že reformy se připravují už od roku 2006. Premiér tak podpořil například zpoplatnění studia a systém studentských půjček. „Sníží bariéru k vysokoškolskému vzdělání,“ myslí si.

Rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Václav Hampl ale varoval, že když se už několik let snižují prostředky pro vysoké školy, půjde kvalitu udržet těžko. „Když máme meziroční pokles financování o skoro sedm procent a výhled na dalších 30 procent dolů, tak to nejsou zrovna změny, které by z našeho pohledu vedly k nějakému posílení konkurenceschopnosti.“ V jednání ale podle svých slov přece jen vidí ochotu jednat takovým způsobem, „který by mohl vést k nějaké změně“.

Nečasova podpora reformy VŠ
Zdroj: ČT24

Reforma počítá s takzvaným kontraktovým financováním, při němž by univerzity dostaly na několik let dopředu slíbený určitý objem peněz. O tom ale ještě musí ministr školství Josef Dobeš (VV) jednat s ministrem financí. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) by šlo totiž o mandatorní výdaje, které se snaží vláda omezovat. „Je to klíčový bod, za kterým budu stát,“ zopakoval ale dnes Dobeš.

Návrh dvou reformních zákonů odmítají kromě České konference rektorů také Rada vysokých škol a akademické senáty většiny univerzit. Proti reformě bojuje také nová Iniciativa za svobodné vysoké školy, kterou podpořila řada osobností veřejného života. Kromě omezení akademických svobod se odpůrci reforem bojí také zavedení školného. Proti školnému se dnes vyjádřili i rektoři: „Školné by nemělo nahrazovat výpadky veřejného financování,“ myslí si Hampl. Rektor VŠE Richard Hindls navíc připomněl, že návrhy ohledně podoby školného se neustále mění a nelze na nich stavět.

Rektoři také zopakovali svůj nesouhlas s návrhy dvou reformních zákonů z dílny ministerstva školství. Takto zásadní změny by podle nich navíc neměly být přijímány v době škrtů. „Zároveň se zásadním snížením rozpočtů veřejných vysokých škol může (záměr zákona o vysokých školách) snadno způsobit kolaps celého systému českého vysokého školství a na mnoho let devastovat konkurenceschopnost České republiky v evropském a globálním prostoru,“ varovali.

Reformy se připravují několik let, kvůli protestům akademické obce byly pokaždé odloženy. Kromě školného se v nich počítá také se změnami pravomocí akademických orgánů a akreditační komise. Nově by se také školy měly orientovat buď na výzkum, vzdělávání nebo praktické uplatnění absolventů.