Sobotka po obědě se Zemanem: Na všem se neshodneme, spolupráci to ale nebrání

Reportáž: Prezident a premiér poobědvali v Lánech (zdroj: ČT24)

Názorové neshody spolupráci mezi Pražským hradem a Strakovou akademií nebrání. Po novoročním obědě na prezidentském zámku v Lánech to uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Koncem roku se oba státníci dostali do konfliktu kvůli rozdílným postojům k migrační krizi.

„I když s prezidentem republiky nemáme na všechno stejný názor, i pro rok 2016 platí, že budeme v pravidelném kontaktu a budeme spolupracovat v zájmu občanů a dobrého fungování České republiky,“ prohlásil Bohuslav Sobotka po novoročním obědu prezidentského a premiérského manželského páru. Běžence ale konkrétně nejmenoval, uvedl jen, že se „dotkli některých zahraničních témat“.

Spory mezi premiérem a prezidentem kolem migrační krize se projevily po 17. listopadu, kdy Zeman vystoupil na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky. Podle premiéra se tím zařadil mezi populisty, kteří parazitují na obavách lidí z migrační krize, a legitimizoval šíření extrémní xenofobie a nenávisti.

Zeman zase nedlouho poté Sobotku obvinil z toho, že svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost Česka. Reagoval tak na Sobotkova slova, že nebezpečí představují teroristé, nikoliv uprchlíci, kterým je třeba pomoci. I ve svém vánočním poselství dal prezident najevo, že Česko „není a ani nemůže být pro všechny“.

Sobotka do Lán přivezl priority pro nový rok

Více shody nalezli oba politici v pohledu na hospodářskou politiku. Zeman ve vánočním poselství ocenil ekonomický růst Česka, zvýšení platů a nízkou míru nezaměstnanosti. Pochválil za to i Sobotkovu vládu.

Nyní ministerský předseda přijel do Lán prezidenta seznámit se svými prioritami pro započatý rok. „Jde o zvýšení minimální mzdy, návrh na změnu systému valorizace penzí nebo zvýšení příspěvku na péči,“ uvedl premiér.

Zájem má vláda i na vytváření nových míst, zlepšení čerpání evropských fondů a přijetí zákona o prokazování původu majetku. Norma, která je součástí protikorupčních zákonů, patří i mezi dlouhodobě akcentovaná témata prezidenta republiky.

Mezi prioritami předsedy ČSSD je i plošný zákaz kouření v restauracích, nebo schválení loterijního zákona. O tom ale pochybuje koaliční ANO. „Jsem zvědavý, jak pan premiér pohlídá své poslance,“ prohlásil jeho šéf Andrej Babiš; ministr financí totiž ve sněmovně při projednávání zákona obvinil několik poslanců, že jsou ovlivnění loterijní lobby. Jedním z nich byl Ladislav Šincl. Ten tvrdí, že zákon podpoří, jen se ho pokusí zpřísnit.

Plánem, na kterém v koalici není shoda, je zavedení zálohového výživného, kdy by stát platil alimenty rodičům, kterým jejich partneři dlouhodobě dluží, ani na snížení DPH u novin a časopisů. Ministr financí je proti: „Rozpočet by to stálo 430 milionů.“

Opozice je k vládním prioritám skeptická. „Je tu jedna velká výzva, bezpečnost v Evropě, a k té se musí vláda postavit," řekl předseda ODS Petr Fiala. „Priority, o kterých vláda hovoří jako o prioritách, jsou pouze kosmetické úpravy. Nikde nevidím snahu o fiskální disciplínu. Vládě se přihodil hospodářský růst, o tense nezasloužila, a dobrých časů by měla využít k tomu, aby srovnala veřejné rozpočty,“ dodal šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Tématem lánského oběda bylo i odblokování výstavby klíčových silničních a železničních tahů. Vliv staveb na životní prostředí se totiž posuzuje podle nových pravidel a Brusel chce, aby se přezkoumala i již dříve vydaná rozhodnutí, což by stavby zastavilo. „Zůstalo to zde jako dědictví minulosti, všichni to odkládali a snažili se to zahrabat pod koberec,“ prohlásil Sobotka.

Zeman: Předpokládal jsem, že se budeme bavit jako normální lidé

Předmětem sporu mezi premiérem a před byl před Vánoci i samotný formát novoročního oběda. Sobotka totiž nejprve oznámil, že by se schůzka kvůli množství pracovních témat měla uskutečnit na přání Hradu bez manželek. Zeman to následně popřel s tím, že na oběd kromě choti ministerského předsedy pozval i jeho dvě děti, podle Strakovy akademie šlo o hradní komunikařní šum

Sobotka nakonec do Lán přijel bez dětí - a s manželkou - krátce před jednou. Při přivítání před kamerami a fotoaparáty Zeman popřál premiérovi i jeho ženě hodně štěstí v novém roce. Poté se oba páry odebraly k obědu.

„Protože šlo o společenskou událost, nemluvili jsme jenom o politice, ale také třeba o uplynulých svátcích nebo o dětech,“ doplnil předseda vlády. Jako předkrm se podával tatarský biftek z lososa, hlavním chodem bylo dančí na smetaně a jako zákusek citronový sorbet.

„Diskuse probíhala v pohodové atmosféře,“ zhodnotil setkání prezident. „I když jsem původně předpokládal, že se jako normální lidé budeme bavit o životě a alespoň jeden den zapomeneme na politiku, z iniciativy nás obou se diskuse stočila na politická témata za mlčenlivého přihlížení našich manželek.“