Desetina žen má dědičnou formu rakoviny prsu

Ostrava – Až desetina žen s nádory prsu má dědičnou formu nemoci. Může za ni genová mutace, a pokud se v rodině vyskytne, roste riziko zvláště pro mladou generaci. Stále více žen teď proto podstupuje genetické testy. Diagnózu „rakovina prsu“ si jen loni vyslechlo asi sedm tisíc žen.

Dědičných nádorů je podle lékařů pětina až desetina a bývají agresivnější. „V průběhu života má taková žena riziko asi 80 procent, že karcinomem prsu onemocní,“ upozorňuje genetička Alena Šantavá. Aby ale genetici určili konkrétní riziko, potřebují znát zhoubné nemoci v rodině. Dělají proto podrobné vyšetření rodokmenu. 

Podle lékařky FN Olomouc Nory Zlámalové má v rodině onemocnění nádorem prsu stále více mladých žen. Na místě jsou proto častější prohlídky. Pokud genetika prokáže vyšší riziko rakoviny, uhradí je zdravotní pojišťovna.

Gen má na svědomí i řadu dalších nádorů

Gen, který může za rakovinu prsu, odhalili vědci v polovině 90. let. V poslední době se ale ukazuje, že má na svědomí i řadu dalších nádorových onemocnění. „Zvýšené riziko nádoru vaječníků nebo vejcovodů, zvyšuje se také riziko nádoru tlustého střeva,“ uvedla Alena Šantavá.