Hlinovského dopadla policie, skrýval se 8 dní

Praha - Pražští kriminalisté dopadli pětadvacetiletého Václava Hlinovského, který byl osm dní na útěku po automobilové honičce v Praze, při níž zemřela Hlinovského spolujezdkyně. Policisté ho zadrželi v Chodouni na Berounsku kolem sedmé hodiny večer. Mladík se při zatýkání opět pokusil utéct. Hlinovský byl v minulosti několikrát stíhán pro majetkovou a násilnou trestnou činnost. Kvůli tomu putoval do pankrácké vazební věznice. Teď je podezřelý z násilí proti úřední osobě a dalších trestných činů, mimo jiné z krádeže.

Ve středu 1. února se policisté ve Strakonické ulici snažili zastavit ukradené auto, řidič ale začal ujíždět. Podle policie se srazil s policejním vozem a snažil se najíždět na policistu. Ten poté několikrát vystřelil na spodní část vozidla, řidič ale začal policistům ujíždět Strakonickou v protisměru. Po několika stovkách metrů z auta vystoupil a utekl, ve voze zůstala mrtvá žena. O den později kvůli střelbě zahájila trestní řízení Generální inspekce bezpečnostních sborů pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. V případě pravomocného odsouzení by policistovi hrozil trest dva roky až osm let vězení. 

Hlinovský má prý s najížděním autem na policisty a střelbou zkušenosti. „Na konci roku 2010 taktéž ujížděl před policisty v kradeném vozidle. Po zastavení se snažil zakročujícího policistu porazit. Ten z tohoto důvodu použil k jeho zadržení několik výstřelů ze služební zbraně. O tři měsíce později opět při zastavení nacouval na zakročujícího policistu a snažil se jej přejet,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Eva Kropáčová.