Ondráčka: Obstrukce? Klíčové zákony blokuje spíše nenávist mezi ČSSD a ANO

Spory ve sněmovně i korupce tématem OVM (zdroj: ČT24)

Jednací řád sněmovny může komplikovat prosazování názoru většiny – opozice toho prý zneužívá od začátku volebního období. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier. Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky je ale příčina některých problémů i ve vzájemné nedůvěře mezi ČSSD a hnutím ANO.

Obstrukce je podle Dienstbiera sice legitimním nástrojem, opozice ale prý blokování využívá „v podstatě na každé schůzi“. Spor o dodržování sněmovních procedur vyvrcholil tento týden, kdy občanští demokraté oznámili záměr obrátit se na Ústavní či Nejvyšší správní soud.

  • Ve snaze prosadit program sněmovní schůze, která se zabývala vládním návrhem elektronické evidence tržeb, místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) odebrala slovo šéfovi ODS Petru Fialovi. Podle pravicové opozice jde o porušení parlamentarismu.
Toto neuvěřitelné pošlapání práv opozice nemá v polistopadovém vývoji českého parlamentarismu obdoby.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Ondráčka během pořadu uvedl, že obstrukce jako jediný nástroj opozice by parlamentu obecně nepřinášela příliš lichotivý obraz. „Potom není možné přijmout vůbec nic. Většina lidí, kteří se na to dívají, následně začíná mít dojem, že demokracie přestává fungovat," řekl Ondráčka.

Plynulému fungování sněmovny přitom podle něj škodí i napjaté vztahy mezi vládní ČSSD a hnutím ANO. „Hlavní příčina je v živočišné nenávisti mezi nimi... Oni neberou opozici jako ideového soupeře, vystačí si sami. Vidíme to například při předhánění, které ministerstvo začne zveřejňovat faktury svých smluv," dodal šéf Transparency. „Já vidím animální nenávist spíše mezi dvěma konkrétními politiky," odvětil Dienstbier s úsměvem.