Ransdorfův příběh se podobá kauze, před kterou varoval pořad ČT Na stopě

Europoslanec Miloslav Ransdorf a tři Slováci zadržení v curyšské bance jsou podle švýcarské justice obvinění z majetkových trestných činů. Ransdorf už vysvětloval okolnosti svého zadržení vedení KSČM. Do sídla komunistů přinesl dokumenty, které podle něj vyvracejí, že se dopustil zločinu. Rozhodně také odmítl, že by naletěl podvodníkům. Jeho dosavadní popis celé záležitosti připomíná kauzu podvodníka Vladimíra Huňka, který také lidi vábil na velké dědictví ve Švýcarsku.

Nedorozumění kolem pojmu „obviněný“ vzniklo na základě rozdílnosti švýcarského a českého právního systému. Státní zastupitelství obecně ve Švýcarsku zahajuje trestní řízení poté, co od policie obdrží spis. Zahájením řízení se z podezřelých stávají obvinění, aniž by bylo toto označení vázáno na formální akt sdělení obvinění, jako je tomu v Česku.

Mluvčí vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová proto nejprve uvedla, že Ransdorf a tři Slováci ještě obvinění nejsou. V České republice se totiž obviněným stane osoba podezřelá ze spáchání trestného činu až doručením usnesení o zahájení trestního stíhání. „Po provedeném trestním vyšetřování se řízení buď zastaví, nebo se vznese obžaloba u soudu,“ uvedla na vysvětlenou Bouvardová. 

Ransdorf odmítá, že by naletěl

Ransdorf svou kauzu v úterý vysvětloval vedení komunistů. „Doložil dokumenty, které vyvrací domněnky, že se dopustil nějakého trestného činu,“ řekl po schůzce s europoslancem předseda komunistů Vojtěch Filip. Za Ransdorfa se ale šéf strany postavil i s argumentem, že Švycaři ho ani neobvinili. Později se ale ukázalo, že už politik obviněný je.   

Ransdorf ale odmítá, že by naletěl podvodníkům. „Než jsem do Švýcarska jel, tak jsem měl možnost seznámit se s dokumenty, které prokazovaly, že dědictví je reálná záležitost,“ řekl na tiskové konferenci. Chybu podle svých slov možná udělal v tom, že nepočítal s tím, jak mocný bankovní sektor ve Švýcarsku je: „V podstatě to je spolu s policií rozhodující síla ve státě.“

Jde o spojitost s případem podvodníka Vladimíra Huňka?

Kauza Miloslava Ransdorfa se podobá případu, před kterým varoval již dříve pořad České televize Na stopě. V minulosti odsouzený podvodník Vladimír Huněk sliboval lidem peníze, když mu pomůžou získat dědictví po příbuzné ve Švýcarsku. Podle jedné z obětí podvodníka k tomu také předložil řadu dokumentů, které na první pohled působily věrohodně.

Pořad Na Stopě: Reportáž o Vladimíru Huňkovi nazvaná Velkoformátový podvodník (zdroj: ČT24)

Mezi dokumenty patřil i údajný dopis ze stejné banky, ve které byl zadržen Ransdorf. A shodují se i iniciály V. H. nebo rok úmrtí údajné bohaté emigrantky. Ransdorf ale vylučuje, že by naletěl podvodníkům a odmítá komentovat, zda zastupoval právě Huňka. Na dotaz, zda ho Ransdorf zastupoval, České televizi neodpověděl ani Huněk.

Bohužel jsem asi někomu šlápl na kuří oko, ale rozhodně vylučuji, že bych naletěl podvodníkům.
Miloslav Ransdorf
europoslanec za KSČM

Politik také uvedl, že pro něj kauza nekončí: „Udělám vše pro to, abych očistil své jméno, které bylo pošpiněno ve sdělovacích prostředcích… Mám na mysli také to, aby ani smítko pochybnosti neulpělo na komunistické straně, která mě do Evropského parlamentu vyslala.“

Vedení KSČM stojí za Ransdorfem (zdroj: ČT24)

Policie europoslance ve čtvrtek zadržela ve švýcarské bance spolu se třemi Slováky. Jeden z nich je stále ve vazbě. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák v sobotu řekl, že policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusila o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Transakce se měla týkat částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

Ransdorf rozhovoru pro média ale už dříve řekl, že nechtěl ve švýcarské bance vybírat peníze, chtěl prý jen informace k dědictví po občance Švýcarska, která zemřela v roce 2005. Dědicem má být český občan. V žádném případě podle něj nemělo jít o jakékoliv dědictví po příslušníkovi SS, jak některá média uváděla, či o majetek Židů, kteří si jej v bance za války uschovali.

Imunita by europoslanci nepomohla

Na Ransdorfa se po návratu do Česka vztahuje imunita europoslance. V případě obvinění o ni ale podle předsedy právního výboru Evropského parlamentu Pavla Svobody (KDU-ČSL) politici téměř vždy přijdou. „Na území Evropské unie nemůže být europoslanec zadržen nebo stíhán pro názory vyslovené v souvislosti se svou funkcí v EP. To ale není případ, kdy je přistižen při nějakém trestném činu,“ řekl České televizi.  Švýcarsko navíc není členem EU. 

Kauza se bude řešit i přímo v Evropském parlamentu. Europoslanec Jiří Maštálka (KSČM) o ní bude informovat kolegy z předsednictva Ransdorfovy domovské frakce. „Doufám, že ještě máme čas, abychom ten obraz napravili, a to i společnou prací. Co se týká vylučování, to zcela jistě nepřipadá v úvahu. Myslím, že kolegové vezmou informaci na vědomí a pokud budou mít doplňující dotazy, musí si je kolega Ransdorf vysvělit sám,“ řekl České televizi. Předsednictvo levicové frakce Evropského parlamentu požaduje, aby Ransdorf přišel kauzu vysvětlit na mimořádné jednání skupiny v pondělí do Štrasburku.