Kam mohli na Hradě jen účastníci zájezdu z Osvětiman, budou moci i ostatní

Bezpečnost prezidenta Miloše Zemana podle hradní kanceláře nebyla 17. listopadu při návštěvě skupiny z Osvětiman v ohrožení, proto není důvod někoho trestat. Do prostor Hradu se tehdy skupina dostala bez jakékoli kontroly, mezi nimi byl i kameraman pořadu Reportéři ČT. Prohlédnout si mohli místa, kam běžně lidé nesmí. Nově se tyto prostory otevřou i veřejnosti. Bezpečnostní kontroly už ale budou nezbytnou podmínkou.

Pořad Reportéři ČT přinesl reportáž o tom, jak se lidé z Osvětiman, kteří cestovali na Pražský hrad na pozvání kancléře Vratislava Mynáře, dostali i přes platná bezpečnostní opatření po útocích v Paříži zcela bez jakékoli kontroly autobusem do hradních garáží. Odtud pak vyrazila skupina do prostor, kam se běžní lidé dosud jen tak nepodívali. Šlo o pozvanou skupinu, která se předtím na Albertově účastnila akce na podporu prezidenta.

Přestože bezpečnostní expert Andor Šándor pro Reportéry ČT označil postup za chybu, kancelář prezidenta tvrdí, že šlo už o několikátou takovou návštěvu a ani při této nebyla porušena bezpečnostní opatření. Není proto třeba nikoho trestat.

Prostory se otevřou lidem

Změnou však je, že zákoutí, do kterých se podívali Mynářovi hosté, se otevřou i ostatním lidem. „Zhruba hodinu se zde budou moci lidé nejen projít, seznámit se s historií, ale i vidět tyto historické prostory,“ popsal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Exkurze budou určeny především žákům a studentům, přihlásit se ale budou moci i další zájemci přes internetové stránky Pražského hradu.

Dostanou se tak do reprezentačních prostor určených pro slavnostní akce nebo se jim otevře byt prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka včetně jeho pracovny. Odpočinout si budou moci v kinosále, kde jim průvodce promítne krátký snímek o historii Hradu. „Počítám třeba s tím, že když bude čas, tak návštěvám budu sdělovat, jak pracuje tiskový mluvčí prezidenta republiky,“ předeslal Ovčáček.

Události ČT: Prostory, kde byla skupina z Osvětiman, se zpřítupní (zdroj: ČT24)

Návštěvy budou probíhat pod dohledem ochranné služby prezidenta republiky a i v okolí Pražského hradu budou opatření přibývat. „Půjde zejména o technické prostředky, například další kamery a rámy, detektory pohybu a výbušnin. Jejich počet a rozmístění není definitivně stanoveno. Na základě zpracovávaných analýz může dojít i k personálnímu posílení pracovníků zajišťujících ochranu areálů,“ uvedlo ministerstvo vnitra.