Pro chráněné dílny je handicap výhodou. O Vánocích nestíhají

Napilno mají před koncem roku v chráněných dílnách, kde klienti s mentálním či zdravotním handicapem vyrábějí drobné dárky. O jejich služby mají zájem hlavně firmy. Ty tak řeší takzvané náhradní plnění, kterým suplují vlastní zaměstnávaní postižených. Některé dílny už musely vyhlásit stopku a nepřijímají další objednávky.

„Letos jsme už na konci září museli vyhlásit stopstav, protože jsme naplnili naše kapacity,“ uvedla provozní tréninkových dílen Slunečnice Sylvie Osičková. Zájem o služby zlínského centra je v předvánoční době obrovský, prodali by i dvojnásobek výrobků, než jsou vůbec schopni vyrobit.

Přes sto balíčků pro své klienty přivezla ze Slunečnice i Zuzana Kostková z jedné slušovické firmy. Její zaměstnanci je jako dobrovolníci pomohli i vyrobit. „Pro dárky z chráněné dílny jsme se rozhodli proto, že se snažíme tvořit společenskou odpovědnost, je to součást naší firemní kultury,“ vysvětlila Kostrová.

Chráněné dílny před svátky nestíhají vyrábět (zdroj: ČT24)

Důvod ale může být u firem i mnohem prozaičtější. Více než polovina klientů a zaměstnanců Slunečnice jsou totiž lidé s handicapem, ať už mentálním či tělesným. Právě u takovýchto dílen mohou větší firmy vyřešit takzvané náhradní plnění, tedy povinnost, že by sami měli zaměstnávat zdravotně znevýhodněné lidi.

  • Zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci mají ze zákona povinnost zaměstnávat minimálně 4 % osob se zdravotním postižením.
  • Při nesplnění této podmínky musí odvést do státního rozpočtu ročně 2,5násobek průměrné mzdy za každou zdravotně postiženou osobu, kterou firma dle povinnosti nezaměstnává.
  • Odvodu se lze vyhnout, pokud firma využije takzvané náhradní plnění odebráním výrobků nebo služeb od organizace, která zaměstnává více než 50 % osob se zdravotním postižením, nebo od osoby se zdravotním postižením, která podniká jako OSVČ.

Této možnosti firmy hojně využívají zejména před Vánocemi, kdy pro své zaměstnance a partnery objednávají z chráněných dílen  třeba vánoční přání, mýdla, svíčky a další drobné pozornosti. V dílnách Slunečnice letos pro firmy vyrobí vánoční dárky za 250 tisíc korun – o třetinu víc než loni.