Práva v Plzni zřejmě končí, škola nedostala akreditaci

Praha - Akreditační komise (AK) neprodloužila plzeňské právnické fakultě akreditaci. Pětiletý magisterský program tak poběží jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Magisterský obor drží školu ekonomicky na nohou, pokud tedy skončí, končí i fakulta. Komise svůj verdikt odůvodnila tím, že na škole nedošlo ke zlepšení. Děkana Jana Paulyho i další učitele rozhodnutí šokovalo. Děkan se domnívá, že fakulta všechny podmínky komise splnila. Nechápe proto, v čem je problém. Konečné slovo bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku komise.

Proti rozhodnutí ministerstva může škola ještě podat rozklad. Podle Smrčky to ale nic nezmění na tom, že akreditaci budou mít práva jen do 31. října. V magisterském programu se pak přestane vyučovat a případný rozklad se bude řešit jen administrativně. 

„Přestože Akreditační komise opakovaně upozorňovala na přetrvávající závažné nedostatky při uskutečňování studijního programu, nedošlo na právnické fakultě ke zlepšení stavu, nebo alespoň k vytvoření předpokladů pro pozitivní rozvoj v blízké budoucnosti,“ usnesla se komise na dnešním zasedání. 

Jiří Pospíšil (ministr spravedlnosti): „Mě to velmi mrzí. Nabádal jsem předchozího děkana profesora Růžičku, aby se pokusil dohodnout s lidmi kolem profesora Eliáše, aby na fakultě zůstali. Tím, že odešli, tak ta škola dopadla, jak dopadla.“  

Škola podle komise nedokázala vytvořit stabilní a kvalifikovaný sbor vlastních akademických pracovníků. Předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková upozornila například na to, že plný úvazek má na fakultě pouze jeden profesor. „Je samozřejmě velmi kvalitní, ale je mu 82 let… Všichni ostatní mají zároveň úvazky někde jinde,“ řekla ČT. Neutěšený personální stav pak podle komise „nevytváří podmínky pro kvalitní vzdělávací činnost v magisterském studijním programu Právo a právní věda a předpoklad pro rozvoj fakulty“.

Personální krizi řeší škola od loňského léta, kdy z fakulty odešlo několik učitelů. Podle nového děkana fakulty Jana Paulyho, který do funkce nastoupil dnes, ale škola všechny podmínky AK splnila a vše by mělo být v pořádku. Nechápe proto, v čem je problém. Domnívá se, že kvalitních pedagogů je na škole dost.  

Rekordy ve studiu
Zdroj: ČT24

Kromě pětiletého magisterského programu se na fakultě vyučuje ještě jeden bakalářský a tři doktorské programy. Loni odejmulo ministerstvo fakultě akreditaci doktorského studijního programu a pozastavilo jí i oprávnění udělovat titul JUDr. Západočeská univerzita podala rozklad.

Kvůli situaci na právnické fakultě se ve čtvrtek mimořádně sejde vedení univerzity. Mimořádně se sejde i vedení fakulty a jakmile obě grémia skončí, měla by rektorka s děkanem práv dohodnout další postup.

Kauza kolem plzeňských práv začala v roce 2009, kdy se přišlo na to, že proděkan fakulty Ivan Tomažič údajně opsal část své dizertační práce. Následovaly skandály v podobě rychlostudentů. Po vypuknutí aféry se zpětně zkoumalo 69 vydaných diplomů. Odebralo se nakonec jen sedm z nich.