Z podplácení zaměstnanců České pošty obvinila policie 2 lidi

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dnes obvinili dva lidi z podplácení zaměstnanců České pošty v letech 2011 a 2015. Úplatek údajně souvisel se záměrem pošty vybrat ve výběrovém řízení nového dodavatele bezpečnostních služeb.

  • Loni hospodařila pošta se ziskem před zdaněním 241 milionů korun, což je meziroční pokles o pětinu; letos počítá s 50 miliony Kč.

Server Novinky.cz napsal, že jedním ze zadržených je Václav Růžička, šéf bezpečnostní agentury ALKOM Security, která pro poštu hlídá budovy, letos jí ale začalo hrozit, že o miliardovou zakázku přijde. Úplatek, který prý obvinění klíčovým lidem pošty nabízeli, měl podle státního zástupce přesahovat 500 000 korun. Na straně České pošty nikdo z přijímání úplatku stíhán není.

Státní zástupce Zdeněk Matula k tomu pouze napsal, že obvinění se „trestných činů měli dopustit vůči zaměstnancům České pošty v roce 2011, respektive 2015, v souvislosti se záměrem České pošty vybrat dodavatele bezpečnostních služeb cestou otevřené soutěže“.

Z podplácení zaměstnanců České pošty obvinila policie 2 lidi (zdroj: ČT24)

Pošta se před časem rozhodla spolupráci s agenturou ALKOM Security ukončit a nyní se koná výběrové řízení na nového dodavatele bezpečnostních služeb. Růžičkova společnost se o bezpečnost státního podniku starala od roku 2001 a podle dřívějších auditů ministerstva vnitra přitom měla dlouhodobě své služby předražovat.

V létě se objevily v tisku také spekulace o tom, že s agenturou ALKOM Security by mohla souviset i jiná kauza týkající se pošty. V ní policisté podezírají z nepřímého úplatkářství podnikatele Lukáše Čadka a sociálního demokrata s přerušeným členstvím Kamila Choce, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s Českou poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a taky přímo ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítají.

Čadek v roce 2010 nabízel poště prodej dárkových poukázek. Projekt ale podnik nikdy nerealizoval, protože jevil známky loterie a k tomu Čadek neměl příslušná oprávnění. Zároveň podle pošty Čadek průběžně měnil podmínky akce i zboží, které mělo být předmětem dárkových poukázek, proto ze zakázky sešlo.

  • Policie nedávno navrhla obžalovat 14 lidí a sedm firem v případu manipulace se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými firmami podle dřívějších informací figuruje také Agrotec. Podle Agrofertu ale Agrotec nezpůsobil žádnou škodu a zaměstnanci firmy nanejvýš udělali administrativní chybu. V jiné kauze policisté podezírají z nepřímého úplatkářství podnikatele Lukáše Čadka a sociálního demokrata Kamila Choce, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s Českou poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a také přímo ministru Chovancovi, což strana i Chovanec odmítají. Spor mezi podnikatelem a Českou poštou se týká zakázky, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo a podnikatel zkrachoval. V kauze padlo také několik trestních oznámení.