Zemřela Milada Cábová, jedna z posledních lidických žen

V jednadevadesáti letech v úterý zemřela lidická žena Milada Cábová. Po vyhlazení obce nacisty skončila v osmnácti letech v koncentračním táboře Ravensbrück. Domů se vrátila v roce 1945. Většinu života prožila Cábová v Praze, později žila v lidickém domě pro seniory a zemřela v Kladně.

„I přesto, že jí život uštědřil několik krutých ran, byla do posledních chvil svého života plná optimismu… Odešel skromný a laskavý člověk, který se po dlouhá léta dělil o svůj osud nejen se studenty, ale i s návštěvníky Lidic, kteří měli touhu naslouchat,“ uvedla na webových stránkách Památníku Lidice jeho pracovnice Renata Hanzalíková.

Záminkou pro vyhlazení Lidic se pro nacisty stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha provedeným 27. května 1942. Gestapu se dostal do ruky na první pohled nevinný dopis mezi dvěma milenci. Byl ale formulovaný tak, že ho Němci vyhodnotili jako skryté informace o pohybu odbojářů. 

obrázek
Zdroj: ČT24

 10. června 1942 zastřelili nacisté v Lidicích 173 mužů, dalších 26 obyvatel Lidic zemřelo 16. června 1942 v Praze-Kobylisích. Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí.

Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. V Česku nyní žijí už pouze dvě ženy, které přežily vyhlazení obce – Miloslava Kalibová a Jaroslava Skleničková.

obrázek
Zdroj: ČT24