Hasiči varují: Požární ochrana se může zhoršit na úroveň roku 1972

Praha - Odborový svaz hasičů varuje před dalším snižováním rozpočtu. Podle hasičů jinak hrozí, že se požární ochrana zhorší na úroveň roku 1972. V roce 2011 klesl hasičům rozpočet o víc než 1,5 miliardy a podle výhledu ministerstva financí se má snižovat i v dalších letech. Pokud k tomu dojde, bude podle šéfa hasičských odborářů Zdeňka Oberreitera nutné propustit až 3 tisíce lidí, což je třetina celého hasičského sboru.

„Provozní prostředky nemají rezervu, investiční výdaje jsou téměř nulové, v tom případě by bylo potřeba snížit početní stavy o 3 000 hasičů,“ řekl dnes na tiskové konferenci Oberreiter. Sbor by tak podle něj musela opustit jedna třetina hasičů, tedy celá jedna směna. Požární ochrana se potom dostane na úroveň roku 1972, kdy byly hasičské stanice jen v okresních městech. „Dovedete si představit, jak by se prodloužila doba dojezdu na místo,“ varoval.

Podobně jako odboráři varoval před škrty v rozpočtu hasičů před několika dny i šéf hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba. Upozornil, že rozpočet už klesl na historické minimum, při němž můžou hasiči přežívat ještě bez toho, aniž to zaznamenají občané. Další větší škrty v rozpočtu by ale už lidé podle něj pocítili na pozdějším příjezdu hasičů k událostem a možná i snížením profesionální úrovně při zásazích.

Sbor v roce 2010 hospodařil se sumou zhruba 8,5 miliardy korun, v loňském roce se rozpočet snížil asi na 6,9 miliardy. S poklesem se tehdy sbor vyrovnal tak, že odešlo skoro 300 hasičů, byly téměř zrušeny investice a významně omezeny výdaje na provoz. Letos mají hasiči k dispozici přes 6,8 miliardy korun. Jen mzdy a související výdaje tvoří nyní 77 procent rozpočtu hasičů. Příjmy v rámci hasičského sboru přitom podle jeho šéfa loni klesly průměrně o sedm procent.

Brífink hasičských odborů (zdroj: ČT24)