Senioři budou mít právo na ochranu při vyšetřování trestných činů

Senioři by měli v blízké době získat větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu. Podle novely zákona o obětech trestných činů budou mít právo na ochranu podobně jako děti. Vláda novelu, kterou dnes schválila, pošle k projednání sněmovně. „Pokud to schválí parlament, senioři budou zařazeni mezi zvlášť zranitelné oběti, to znamená, že na ně budou brány zvláštní ohledy při vyšetřování,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„Je tam celý katalog práv, která má zvláštně zranitelná oběť,“ podotkl Pelikán. Další výhodou je možnost bezplatné právní pomoci. Zvlášť zranitelná oběť se také už nedostane do kontaktu s pachatelem. A její výslechy vedou vyškolení policejní specialisté ve speciálních místnostech. Oběť v nich vyslýchá pouze jediný vyšetřovatel.

Ostatní účastníci výslechu, jako soudce nebo advokáti, sedí vedle. Oběť je ale přes polopropustné zrcadlo nevidí. Ministr spravedlnosti doplnil, že pro seniory, kteří se stávají často oběťmi zlodějů, je vyšetřování trestného činu dalším traumatem. Toho by je měla novela ušetřit.

Podle novely budou mít lidé vyššího věku nárok na vyslechnutí speciálně vyškolenými policisty. Budou si moct vybrat, zda je bude vyslýchat muž, nebo žena, a požádat o zamezení jakéhokoli kontaktu s člověkem, kterého policie nebo oni sami považují za pachatele.

Citlivější mají být policisté k seniorům taky při poučování o jejich právech a povinnostech. Předloňské zavedení právní normy o obětech trestných činů totiž přineslo navíc desítku stránek, se kterou se musí každý poškozený seznámit. „Paradoxně od 1. srpna 2013 má oběť mnohem více práv, ale mnohem méně ta práva, která znala už dříve, využívá. Protože jim prostě nerozumí,“ potvrzuje soudce a viceprezident Bílého kruhu bezpečí Tomáš Durdík.

O tom, kdo bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou podle Pelikána orgány činné v trestním řízení. Rozhodující podle něj nebude věková hranice, zohlední se celkový psychický a zdravotní stav dané osoby. „U některých lidí se vyšší věk projeví a u jiných tomu tak není,“ řekl.