Žalobci chtějí pro Ztohoven trest, kauza trenýrek míří k městskému soudu

Žalobci podali stížnost proti rozhodnutí nepotrestat tři členy Ztohoven za vyvěšení trenýrek na Hradě. Případ tak bude řešit odvolací pražský městský soud. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 návrh na potrestání členů skupiny Ztohoven zamítla. Nebylo podle ní jasné, že škodu na střeše Pražského hradu způsobili právě aktivisté.

Poškození střechy se měli tři aktivisté dopustit 19. září při záměně prezidentské standarty za obří rudé trenky. Hrad škodu vyčíslil na 90 tisíc korun. Údajně ukradená standarta prý stála 33 tisíc korun, Ztohoven pak podle státního zastupitelství způsobili další poškození střechy za více než 50 tisíc korun.

Žalobce proto navrhl trojici potrestat za výtržnictví, krádež a poškození cizí věci. Podle soudkyně obvodního soudu ale nebylo jasné, jak přesně byla škoda stanovena a nepovažovala za dostatečně prokázané ani to, že ji způsobili právě aktivisté.

Prezident Miloš Zeman tehdy rozhodnutí prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka komentoval tak, že „obdivuje rychlost, s jakou soudkyně rozhodla. A věří, že se na střechu Hradu byla podívat“. 

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 už dříve uvedlo, že jde o „bagatelní věc“, která má být řešena ve zkráceném řízení. Soudkyně také rozhodla za týden poté, kdy jí žalobci poslali návrh na potrestání. Zároveň ale uvedla, že tento případ takto řešit nejde. Vrátila proto kauzu kriminalistům k došetření a požadovala i předložení dalších důkazů.