Botox, který umí vyhladit vrásky, pomůže i po mrtvici

Botox, který umí vyhladit vrásky, pomůže i po mrtvici (zdroj: ČT24)

Nejen vyhlazování vrásek, ale i rehabilitace po mrtvicích, úrazech nebo nádorech. Botulotoxin používají čeští lékaři na zlepšení hybnosti u lidí s poškozením mozku necelé tři roky. A výsledky ukázaly, že pacienti po používání takzvaného botoxu dělají pokroky.

Chodit, vyčistit si sám zuby, zvednout ruku nad hlavu, řídit auto. Pro většinu lidí samozřejmost, pro některé pacienty po mozkové příhodě těžko proveditelné nebo nemožné. Každý pokrok pak znamená velkou radost.

„Až se mě v práci zeptají, kdo chce zvýšit plat, tak se už můžu přihlásit,“ usmívá se Michal Lazurko a zvedá ruku nad hlavu. Cévní mozková příhoda ho zasáhla před rokem, v 53 letech. Michal Lazurko nemohl chodit, ochrnula mu levá polovina těla. Poctivě cvičil, ale pokroky byly na jeho vkus pomalé. Toužil se také znovu vrátit za volant. Lékaři rehabilitaci podpořili injekcemi botulotoxinu.

„Když už mi šlo chození, rukou jsem nějak hýbal, nemohl jsem tam dát blinkr. To byl jeden střípek, kdy mi dali botox, a pak ruka šla mnohem líp rozcvičit a dnes vlastně s prsty už nějak hýbu,“ říká Lazurko. A hlavně může zase řídit.

Botox se používá v neurologii víc než 15 let, do rehabilitace ho v Česku prosadil před necelými třemi lety tým neurologa Roberta Jecha a od té doby se s jeho pomocí léčily stovky pacientů.

Ilustrační foto
Zdroj: Holger Hollemann/ČTK/DPA

„Pacienti trpí svalovou ztuhlostí, hyperaktivitou svalu a my se botulotoxinem a potom celým cvičením cíleně snažíme uvolnit hyperaktivní a často i zkrácený sval,“ vysvětluje primář oddělení rehabilitační a fyzikální medicíny ÚVN Michal Říha. Aplikace spolu se cvičením pak ovlivní nejenom konkrétní sval, ale pohyb celé končetiny.

Botulotoxin zatím používá při rehabilitacích jen několik pracovišť - především při Centrech pro léčbu spasticity.