Dvěma milionům občanských průkazů končí platnost – na úřadech budou fronty

Události: Hromadná výměna občanských průkazů (zdroj: ČT24)

Dva miliony lidí si musejí do konce roku vyřídit nový občanský průkaz. Velká část z nich si ale stále nepodala žádost. Úřady se proto obávají front před koncem roku nebo těsně po něm. Letos je to právě 10 let od první velké výměny – ta přišla potom, co Česko vstoupilo do Evropské unie. Tehdy vydaným dokladům právě končí platnost.

Místo očekávaných front je zatím na pražských úřadech zcela běžný provoz. Lidé, kteří si teď přijdou pro nový průkaz, čekají v průměru 20 až 30 minut. Před koncem roku to ale můžou být až dvě hodiny.

Například v Brně už ale počet žádostí rychle roste. „V současné době máme 11 přepážek pro obsluhu veřejnosti a vzhledem ke zvýšenému náporu připravujeme od ledna zvýšení o další dvě,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Používání prošlé občanky je přestupek. Podle ministerstva vnitra za něj lidé můžou dostat až desetitisícovou pokutu. V praxi se ale tak vysoko obvykle nevyšplhá.

Praktické informace o platnosti a výměně dokladů shrnuje web ministerstva vnitra.

Občanský průkaz se měnil pětkrát

  • Na to, že žádný typ dokladu nevydrží příliš dlouho, si lidé začali zvykat po vzniku samostatného Česka. Například občanský průkaz se měnil pětkrát. Ten z roku 1993 vypadal poprvé jako v plastu zatavená karta a nahradil starší knížky. V roce 2000 se zbarvil do zelena, přibyly strojově čitelné údaje, podpis držitele a popisky také v angličtině. Nejnovější má velikosti platební karty, úřady ho vydávají od roku 2012 – a to na 10 let.
  • Pas České republiky zaznamenal celkem 7 podob. Největší změna přišla v roce 2000. Z původní zelené knížky se stala fialová, která obsahuje i plastovou datovou stránku.
  • Řidičský průkaz měl 6 vzorů. Tomu evropskému se přizpůsobil v roce 2004.

Nejnovější změny teď bude projednávat Senát – například občanský průkaz pro lidi, kterým je přes sedmdesát, by platil 35 let. A expresní vydání cestovního dokladu má podražit na 4 tisíce.

Mění se i průkazy zdravotně postižených

O výhody osoby se zdravotním postižením zase můžou přijít lidé, kteří si do konce roku nezařídí nový průkaz, který tento zdravotní stav dokládá. Místo papírového bude plastový.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ke konci roku skončí všechny dosavadní průkazy pro zdravotně postižené a platit bude jen jediný typ. Přijít si pro něj letos musí celkem 300 tisíc lidí – pořád jich ale skoro 80 tisíc nepožádalo.

  • Celkem k výměně – 300 000
  • Podáno žádostí – 221 534
  • Vyměněno – 191 448
  • Zdroj: Úřad práce ČR

Průkazy tiskne speciální laserový přístroj

Výměna dokladů znamená zátěž i pro státní tiskárnu cenin. Ta je schopná za měsíc vyrobit až 200 tisíc občanských průkazů. Tiskaři tvrdí, že by měli zvládnout i očekávaný nápor žadatelů na konci roku.

Na nevyplněnou kartu tiskne osobní údaje speciální laserový stroj. Každý kus pak prochází kontrolou. Zaměstnanci se dívají zejména na správnost osobních údajů. Ohlídat musí také ochranné prvky. Tvoří je kombinace tiskových technik a barev. Jde například o drobné písmo, hologramy nebo hmatem čitelné údaje. Zajistit mají minimální riziko padělání.

Hotové občanské průkazy zaměstnanci roztřídí podle obcí. Ve speciálních kontejnerech je potom pošlou na ministerstvo vnitra, které už zajistí, aby se doklady dostaly k majitelům.

Tiskárna zatím letošní nápor žádostí bez problémů stíhá. Nemusela nasadit ani připravenou víkendovou směnu.

Vydané občanské průkazy
Zdroj: ČT24

Letošní výměna občanských průkazů je v Česku historicky tou vůbec největší. V nejbližších letech se na žádnou tak náročnou Státní tiskárna cenin nechystá.

Ukradený občanský průkaz může znamenat velké komplikace

Jsou i případy, kdy člověk žádá o nový průkaz, protože ten původní ztratil nebo mu ho někdo ukradl a zneužil. Jedna návštěva úřadu pak k nápravě mnohdy nestačí. 

Například Petr Jelínek jel s autem a protože neměl občanský průkaz, policista proti němu namířil zbraň. Jeho problémy začaly poté, co mu někdo občanský průkaz ukradl ve vlaku.

Jeho dokladem se pak prokazoval zloděj. Petr Jelínek i policie věděli kdo. Ale také že dotyčný má jít do vězení. Kvůli ověření, že on není tou hledanou osobou, skončil na služebně asi čtyřicetkrát.

Žanetu Kočkovou zase začaly hledat úřady kvůli údajnému dvoumilionovému dluhu. Také její průkaz asi někdo zneužil, i když policie ztracený doklad našla.

V obou případech nepomohl ani správný postup – chybějící doklad neprodleně nahlásit na úřadě. „Pokud má občan pocit, že mu byl občanský průkaz odcizen, je potřeba to nahlásit na Policii České republiky,“ konstatuje mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová.

Do patnácti dnů by pak měl člověk požádat o nový průkaz. Na jeho vydání mají úřady měsíc. Tím se dá předejít řadě podobných problémů, i když ne úplně vždycky.