Česko zápasí se střevní chřipkou

Praha – Českem postupuje střevní chřipka. Mezi její příznaky patří průjem, zvracení a horečka. Střevní virózy létají vzduchem už od prosince. Snadno přenosná nemoc napadá celé rodiny. Nejhůře dopadají děti do tří let. Oproti tomu běžné chřipky je stále málo. Zatím se počet nemocných drží hluboko pod hranicí epidemie.

Pacienty vedou do čekáren pohotovostí poslední dobou často zažívací potíže. „Mám strašné bolesti břicha a zvracel jsem,“ řekl jeden z pacientů. Teploty a zvracení patří mezi příznaky střevní chřipky, která nyní zachvátila Česko.

Počet případů v ČR každoročně narůstá

Víc virů střevní chřipky Českem létá už od prosince. V listopadu lékaři hlásili o polovinu nemocných méně než o měsíc později. Střevní chřipky je každým rokem víc. Třeba rozdíl mezi lety 2002 a 2011 je čtyřnásobný. „Střevní chřipky probíhají celoročně, my je máme téměř denně, ale občas se vyskytne vyšší vlna, kdy je případů hodně,“ prohlásila lékařka Jarmila Fialová.

Střevní viróza se snadno přenáší. Děti ji často chytnou ve škole či jiném kolektivu a nemoc posléze dostane celá rodina. „Podruhé to bylo horší, Karolínka měla předtím jen průjem, ale teď měla i horečky,“ konstatovala matka nemocného dítěte Jana Klusáčková.

Aby se nepříjemná viróza po rodině nešířila, měli by rodiče nemocné dítě od toho zdravého co nejvíc izolovat. „Doporučuje se mytí rukou a dbát na zvýšenou hygienu. Obvykle se nakazí i ostatní příslušníci rodiny, kdy nejtěžší průběh je u nejmenších dětí do 3 let,“ prohlásila Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Střevní chřipka postihuje hlavně děti
Zdroj: ČT24

Na rozdíl od běžné chřipky, která letos zatím v plné síle neudeřila, je u té střevní nejnutnější hodně a často pít. Bez tekutin, po neustálém zvracení a průjmu, může dojít k rychlé dehydrataci. Nejlepší je pít neslazený černý čaj, mírně osolenou vodu či minerálku. K jídlu potom kuřecí vývar a suché pečivo. Střevní obtíže by pak po dvou až třech dnech měly zmizet.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)