Armáda kvůli technickým závadám pozastavila přebírání tatrovek

Praha - Armáda v pátek pozastavila přebírání nákladních vozidel Tatra. Důvodem je závada kabin u čtrnácti kontrolovaných automobilů, do kterých při dešti zatéká voda. Oznámil to generální štáb české armády.

Štábní mluvčí Jana Růžičková uvedla, že k přerušení dal pokyn náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. „Okamžitě jsme oslovili společnost Tatra, aby provedla nápravu,“ informovala Růžičková o dalších krocích české armády. Protože je více než 70 vozidel již u jednotek, zkontrolují vojáci podle své mluvčí  také tyto automobily. Podle výsledků prohlídek se armáda rozhodne o dalším postupu.

Dodávky vozů Tatra jsou jedním z největších kontraktů české armády. Mají nahradit zastaralé „vétřiesky“. Vojsko mělo původně první vozidla obdržet již v listopadu. Zakázka se však kvůli nesrovnalostem, které vyplynuly při testech automobilů, zpozdila.

Nové nákladní automobily T-810 jsou oproti zastaralým „vétřieskám“ rychlejší, pohodlnější, mají nižší spotřebu a uvezou těžší náklad. Do konce roku by vojáci měli získat 331 tatrovek, v roce 2009 zbývajících 225 vozů. Tatra nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána kvůli podpoře českého průmyslu. Reportéři ČT před časem upozornili na to, že za zprostředkování obchodu měl získat víc než 20 milionů jako provizi  bývalý armádní důstojník.