Gazdík: Dobešův plán financování škol v regionech je špatný

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) by měl zrušit nebo změnit svůj plán financování regionálního školství. Vedl by k zachování velkých sídlištních škol, a naopak poškodil žáky z menších škol. Uvedl to předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Dobešův návrh už odmítly svazy měst a obcí, Asociace krajů ČR a opoziční ČSSD. Ke kritikům, kteří se obávají rušení škol v obcích, se nyní přidal i koaliční partner Věcí veřejných, TOP 09. Gazdík už koncem loňského roku vyzýval Dobeše, aby vyvodil osobní odpovědnost z hrozby zastavení peněz z fondů EU, které spravuje ministerstvo školství.

„Vyzývám ministra Josefa Dobeše, aby si opět a podrobně prostudoval svoji koncepci financování regionálního školství, a věřím, že ji posléze změní či zruší tak jako mnoho jiných předchozích rozhodnutí,“ uvedl Gazdík. Poznamenal, že je zvykem ministerstva školství své plány nejprve prezentovat médiím, a tím je podrobit testu veřejného mínění.

„Je patrné, že cílem představených změn je zachovat pouze velké sídlištní školy a gymnázia a žáky z menších či vesnických škol vyučovat nejlépe u televize, kam jim mohou být promítány národovecké projevy pana ministra Josefa Dobeše,“ dodal Gazdík.

Zástupci ministerstva školství v pondělí představili plán nového financování základních a středních škol, které by mohlo platit od příštího roku. V některých obcích by podle nich mohly zaniknout druhé stupně základních škol. Z některých škol by se mohly stát malotřídky, pak by ale dostávaly víc peněz na výuku. Změnou financování podle naplněnosti tříd chce ministerstvo bojovat s poloprázdnými školami. Kolika obcí nebo učitelů by se novinka dotkla, úředníci ještě nespočítali.