Čeští vědci vyvíjejí vakcínu proti borelióze, psi ji dostanou už příští rok

Přelomový projekt na veterinární vakcínu proti borelióze může podle vědců v budoucnu výrazně zlepšit i kvalitu života lidí. Vakcína se začne aplikovat příští rok nejprve psům. Vědci už ale teď pracují i na verzi určené pro lidi. Za jejich práci je ocenila i Technologická agentura ČR, která každoročně uděluje ceny za nejlepší aplikovaný výzkum. Letos ji zaujal také projekt na hnízda pro čmeláky nebo umělý krystal.

„Její význam spočívá v především v prevenci. Konstrukce vakcíny umožňuje potlačit infekci v samotném zárodku,“ popisuje produkt spoluřešitel projektu Jaroslav Turánek z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství.

V současné době vakcína proti borelióze není. Po vypuknutí se léčí antibiotiky. Nemoc ale může způsobit řadu zdravotních komplikací. Postihne například klouby, může ale zasáhnout srdce a nervovou soustavu. 

Vývoj vakcíny proto patří mezi čtyři projekty, které letos ocenila Technologická agentura. Vakcínu vyvinul Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně a firma Bioveta z Ivanovic na Hané. Projekt získal cenu z kategorie Řešení pro kvalitu života. 

Svítící krystal jako šperk i světlo do aut

Jako nejužitečnější komise vybrala projekt Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a Zemědělského výzkumu Troubsko na výrobu hnízd čmeláků. V době, kdy si zahrádkáři a zemědělci stěžují na úbytek včel, mají pomoci opylovat rostliny.

Jako nejoriginálnější pak byl oceněn projekt turnovské společnosti Crytur, která dělá umělé monokrystaly využitelné například v automobilovém průmyslu, v optice a jednou i v CERNu. „Vidíme tam veliký tržní potenciál. Je to věc v Evropě i ve světě relativně neobvyklá,“ poznamenala předsedkyně Technologické agentury Rut Bízková.

Svítící umělý krystal chce dobýt i CERN (zdroj: ČT24)

Umělý krystal vzniká v peci při teplotě vyšší než tři tisíce stupňů Celsia a vypadá jako velký drahokam. „Jakákoli částice, která je intenzivnější než světlo, se v tomto materiálu překlopí na krásně žluté světlo. Materiál se potom dá použít v LED diodách, v elektronových mikroskopech, v laserech,“ popisuje vznik krystalu vedoucí projektu Jindřich Houžvička.

Krystal najde využití například ve světlech aut nebo při osvětlení velkých prostranství. Instaluje se ale třeba i do speciálního rentgenu, který dokáže dělat snímky malých živočichů, jako je vosa.

Cenu za největší ekonomický přínos získala bojkovická společnost Moravia Cans a Vysoké učení technické v Brně, kteří pracovali na zlepšení výroby obalů na spreje.