ČT: Soudkyně zamítla návrh na potrestání skupiny Ztohoven

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 zamítla návrh na potrestání členů skupiny Ztohoven za vyvěšení červených trenýrek nad Pražským hradem. Podle ní není jasné, že škodu na střeše Pražského hradu způsobili právě aktivisté. Prezident Zeman podle svých slov obdivuje rychlost, s jakou soudkyně v případu rozhodla. Věří prý, že se na střechu Hradu byla podívat.

Poškození střechy se měli aktivisté skupiny Ztohoven dopustit 19. září při záměně prezidentské standarty za obří rudé trenky. Hrad škodu vyčíslil na 90 tisíc korun. Podle soudkyně ale není jasné, jak přesně byla tato škoda stanovena a ani není dostatečně prokázané, že ji způsobili právě aktivisté.

Předsedkyně senátu verdikt vydala týden poté, co jí byl návrh doručen. Podle jejího mínění ale tento případ není možné řešit v takzvaném zkráceném řízení. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 přitom dříve uvedlo, že jde o „bagatelní věc“, která má být řešena právě ve zkráceném řízení.

Soud tak vrátil případ kriminalistům k došetření a požaduje předložení dalších důkazů. Policie nyní bude muset zahájit klasické vyšetřování. Žalobce nicméně může proti rozhodnutí vznést stížnost, pak by případ dostal na stůl Městský soud v Praze.