Snížení příspěvků zlikviduje Klokánky, bojí se fond

Praha - Fond ohrožených dětí kritizuje novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí, podle níž by měl stát od pololetí jeho Klokánkům a podobným zařízením dávat méně peněz. Tato a další chystané změny by je podle šéfky fondu Marie Vodičkové zlikvidovaly. Podle ministerstva ale budou muset tato zařízení pouze upravit svou práci. Výdaje na ně totiž v posledních letech výrazně stouply a kvůli krizi se zastropují. Ministerstvo chce navíc změnit celý systém péče a více podporovat pěstounské rodiny.

Do Klokánků a dalších takových zařízení pro okamžitou pomoc se dostávají týrané, zneužívané či zanedbávané děti. Podle ředitele odboru rodiny ministerstva práce Miloslava Macely výdaje na domovy pro okamžitou pomoc činily před čtyřmi lety kolem 66 milionů korun a do loňska se ztrojnásobily. Loni se tak dostaly k 200 milionům. Letos stát chce zaplatit asi 180 milionů. „Přestože roste podpora těmto zařízením, počet dětí v dětských domovech a kojeneckých ústavech se nesnižuje, naopak se zvedá,“ podotkl Macela. Podle něj se příspěvek na dítě Klokánkům a jiným domovům sníží proti loňsku o 11 procent. Za likvidační to nepovažuje. Míní, že fond bude muset jen upravit svou práci.

Miloslav Macela:

„Každý poskytovatel, byť se stará o posledního bezdomovce, má standardy. Kromě jediné skupiny poskytovatelů, a to jsou orgány, které se starají o děti v České republice. To je věc, která je pro mě nepřípustná.“

Zařízením pro okamžitou pomoc by měl stát od letošního ledna měsíčně dávat na jedno dítě podle jeho věku zhruba od 18 800 do 30 600 korun. Částka se stanovuje jako 10,8násobek životního minima. Od července by novela, kterou schválila vláda a bude ji projednávat sněmovna, příspěvek výrazně snížila. Měl by se pohybovat přibližně od 15 400 do 21 400 korun.

Vodičková: Klokánky musely loni odmítnout přes 900 dětí

Od července by se naopak měly zvednout odměny profesionálním pěstounům. Právě do pěstounských rodin by děti v případě potřeby měly na přechodnou dobu chodit, než se situace v jejich vlastní rodině spraví či než se pro ně najde rodina náhradní. „Myslet si, že během dvou tří let se situace změní a Klokánky a jiná taková zařízení nebudou potřeba, je naivní,“ řekla Vodičková. Loni podle ní musely Klokánky, kde ve skupině přechodně žijí společně s opatrovateli nejvýš čtyři děti, odmítnout kvůli kapacitě 936 dětí.

Fond kritizuje kromě snížení příspěvku třeba i to, že by se lhůta pro vyplácení peněz měla prodloužit. Vadí mu také to, že v zařízeních - a to i ve více budovách - by nemělo být víc než 24 dětí. Zkrátit se má i doba, po kterou v takových domovech mohou pobývat. Podle Macely je ale možné o novele ještě diskutovat a při projednávání ve sněmovně ji upravit. Fond už kvůli tomu poslal své výhrady k zákonu poslancům.