Likvidace těžby uranu v oblasti Ralska potrvá do roku 2042

Praha – Vláda schválila plán na odstraňování škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem – likvidace škod by měla trvat do roku 2042 a bude stát 31,3 miliardy korun. Vyplývá to z informací ČTK. Náklady ale nezatíží státní rozpočet, neboť sanace ekologických škod bude financována z prodeje privatizovaného majetku a dalších zdrojů. Materiál vládě po několikaměsíčním odkladu znovu předložili ministr průmyslu a obchodu a ministr financí.

„V rámci celého procesu zahlazování následků hornické činnosti, který probíhá v několika lokalitách České republiky, je právě odstraňování následků chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem finančně i technicky nejnáročnější. Odstraňuje se tu jedna z největších škod na životním prostředí v České republice,“ uvedl již dříve mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Jiří Sochor. 

Součástí materiálu je také návrh smlouvy mezi ministerstvem financí a státní společností Diamo, která je za odstraňování škod odpovědná, o způsobu financování sanací. Objemy přidělených prostředků mají být podle ministerstva průmyslu schvalovány v pětiletých cyklech prostřednictvím aktualizovaných technických projektů. Zároveň bude vládě pravidelně předkládána zpráva o účelnosti vynakládaných finančních prostředků za uplynulé období.   

Ve Stráži pod Ralskem a Hamru na Jezeře se uran těžil od 60. let minulého století. Vytěžilo se ho tam kolem 25 tisíc tun, což představovalo čtvrtinu produkce České republiky. V celé oblasti zůstává podle odhadů nevytěženo ještě asi 115 tisíc tun, z čehož by bylo možno vytěžit asi polovinu. K radikálnímu útlumu těžby uranu v Česku přistoupily úřady v 90. letech z ekologických důvodů. 

Jediným místem v celé střední Evropě, kde se uran ještě těží, tak zůstává Rožná na Žďársku. Zde se uran těží více než půl století a přestože již několikrát bylo avizováno ukončení těžby, měla by trvat ještě několik let. Zásoby v oblasti jsou a podle těžařů je jejich dobývání stále rentabilní. Loni se v Rožné vytěžilo 224 tun uranu.