700 policistů bude provádět namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem

Hranice s Rakouskem bude od soboty až do odvolání střežit více než 700 policistů. Na všech dvaceti přechodech budou probíhat namátkové kontroly, jimiž chce policie zabránit převaděčství a získat přehled o migraci přes území Česka.

Počet policistů v česko-rakouském pohraničí se zvýší z aktuálních dvou set na 720. Nasazeni budou příslušníci z devíti krajů, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů. 

„Rozhodně se nejedná o znovuzavedení hraničních kontrol ani o další cvičení. Přechodným rozšířením stávajícího opatření chceme především získat přehled o případné nelegální migraci, v rámci které mohou být využívány i méně významné hraniční přechody,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Podle ní běženci v současné době využívají menší přechody. Cestují v malých skupinách, nejčastěji autem, v autobusech nebo pěšky. Méně než v minulosti prý využívají k přepravě vlaky.

Namátkové kontroly budou místo 14 na 20 přechodech. „Opatření se týká všech hraničních přechodů s Rakouskem, budou tedy realizována na území Jihomoravského a Jihočeského kraje na silnicích, železnicích i vytipovaných úsecích zelené hranice," vysvětlila Rendlová.

  • V Jihomoravském kraji budou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín. V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice, Slavonice.
obrázek
Zdroj: ČT24

Chystaná rozšířená opatření podle Rendlové nijak nesouvisí se čtvrtečními informacemi o údajně chystaném nedělním uzavření státních hranic ČR. Některá média nepřesně interpretovala slova ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a uvedla, že pokud Rakousko zavře hranice, stejně se zachová i Česká republika. Ministerstvo později uvedlo, že v žádném případě nemá v plánu znovuzavedení hraničních kontrol. „Jde nám o zajištění bezpečí pro občany ČR, vše ale realizujeme v souladu se Schengenským hraničním kodexem,“ uvedl Chovanec.