Kvůli obstrukcím zřejmě koalice převede zdanění hazardu do vládního návrhu

Projednání novely o vyšším zdanění hazardu odložila sněmovna na neurčito. Poslanci schůzi na toto téma na návrh místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska přerušili. Kalouskovi vadí, že vláda chce vyšší odvody dočasně uzákonit pomocí novely poslance hnutí ANO Jana Volného. Daňové změny by ale podle něj měly platit na základě vládní nebo koaliční předlohy. Koalice proto nyní uvažuje, že novelu do vládního návrhu převede.

„Uvažujeme, že bychom novelu transformovali do vládního návrhu. Dostal jsem za úkol to předložit na pondělní vládu,“ řekl po jednání koaliční rady ministr financí Andrej Babiš (ANO). Sněmovnou by pak novela mohla projít ve zrychleném čtení, a začít platit od začátku roku. To ministr financí potřebuje. S vyššími příjmy z hazardu totiž počítá návrh státního rozpočtu.

Babiš i ČSSD chtějí daňové odvody zvýšit na 23 procent u loterií a kurzových sázek a na 28 procent u hracích automatů. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se ale konečná verze ještě musí v koalici dohodnout. Nejnižší sazba 23 procent by měla zůstat. Podle Bělobrádka se ale musí dořešit nejvyšší sazby pro tvrdý hazard.

Koalice chce zákon sladit s opozicí

Lidovci nesouhlasí s částkou 110 korun denní sazby za každý automat a navrhují 75 korun. „Je to z toho důvodu, že na základě konzultace s ministerstvem financí jsme dospěli k názoru, že takto nastavená míra zdanění by vedla k tomu, že by došlo k rozvoji černého hazardu a k rozvoji kvízomatů,“ řekl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Vyšší zdanění hazardu by ve sněmovně mohlo projít ve zrychleném čtení (zdroj: ČT24)

Podle Bartoška jsou ale lidovci koaliční návrh připraveni podpořit, pokud ministerstvo financí doloží „řádně spočítané“, že jsou tyto sazby správné. Bělobrádek poznamenal, že se koalice pokusí zákon dojednat napříč politickým spektrem, aby byl schválen včas.

Kalousek četl tři hodiny z diplomové práce

Volného novela předpokládá zvýšení odvodů z hazardu o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobení denní sazby za každý automat, která má být 110 korun. ANO s ČSSD podaly pozměňovací návrh, podle kterého by sazby byly 23 a 28 procent podle druhu hazardu.

Volného návrh poslanci rozjednali už v úterý večer. Kalousek ale zahájil avizované obstrukce a asi tři hodiny četl z diplomové práce na téma hazardu. Ve čtvrtek zdůraznil, že TOP 09 nebojuje proti vyššímu zdanění hazardu, jak tvrdí ANO. Daňové změny by ale podle něj měly být předloženy návrhem s řádným připomínkovým řízením. Volného předlohu označil za „záplatovaný poslanecký podvozek“.

Nemáme nic proti navýšení sazeb, ale trváme na dodržování pravidel, tedy, aby se tak stalo podle řádného návrhu, nikoliv podle záplatované poslanecké novely.
Miroslav Kalousek

Kalousek proto mluví i o možnosti podat zcela nový řádný návrh. Pokud by odešel ze sněmovny do konce listopadu, je podle něho šance mít nové sazby účinné od příštího roku. TOP 09 by v takových případech jednání neblokovala, zdůraznil.

Sestřih Kalouskova vystoupení ve sněmovně (zdroj: Poslanecká sněmovna)