Při bolestech kloubů lékaři radí zvýšenou ostražitost - revma postihuje i mladé

Revmatické nemoci se zdaleka netýkají jen dříve narozených. Postihují i děti a pacientů celkově přibývá - hlavně kvůli dokonalejší diagnostice. Nejnovější výzkumy přitom ukazují, že včas započatá léčba dokáže u některých lidí chorobu nejen zpomalit, ale i zastavit.

Paní Marie Závodská onemocněla v pěti letech - trpěla únavou a bolestmi a bez problémů neušla ani pár desítek metrů. Teď jí je 33 roků a s revmatoidní artritidou se léčí už déle než čtvrtstoletí. Pomohla jí i biologická léčba.

Tu teď musela vysadit kvůli těhotenství - přesto ale obtíže nemá. Už když čekala první dítě, její stav se prý zlepšil, cítila se mnohem lépe. A nyní, když očekává druhého potomka, je to prý stejné.

Každá bolest kloubů neznamená automaticky revma

Revmatoidní artritidu má v Česku asi 100 tisíc lidí - častěji ženy. U nich je výskyt až třikrát vyšší než u mužů. 

Ne každá bolest kloubů ale automaticky znamená revmatické onemocnění. Pacientům poradí praktický lékař: „Provede jednoduchý screeningový test - test příčného stisku, kdy může vyslovit podezření na revmatoidní artritidu,“ popisuje Heřman Mann z Revmatologického ústavu.

V případě, že se člověk budí se ztuhlostí a trpí bolestmi, rozhodně by neměl čekat. „Ve chvíli, kdy už onemocnění poškodí klouby, nejsme schopni vrátit poškození zpět. Kromě chirurgů, pokud ten kloub nahradí,“ uvedl předseda České revmatologické společnosti Jiří Vencovský.

Kdo přijde včas, může se i úplně vyléčit

Lékaři předpokládají, že pokud se pacient dostane k revmatologovi do dvanácti týdnů po začátku příznaků, je šance, že by se onemocnění nemuselo rozvinout nebo přejít do chronické fáze. „A v podstatě by se mohlo i vyléčit,“ dodal Heřman Mann z Revmatologického ústavu.

Události: Pacientů s revmatickým onemocněním přibývá (zdroj: ČT24)

Revmatoidní artritida postihuje celé tělo - nejen klouby. Znamená také vyšší riziko infarktu a mrtvice i některých nádorů. Proto by lidé neměli nemoc podceňovat.

Otestovat se můžou nechat už tuto sobotu 10. října v rámci Revmadne - vyšetření budou nabízet specialisté na dvou stanovištích v Ostravě a Praze.

  • Revmatoidní artritida (odborně arthritis rheumatica) je zánětlivé autoimunitní onemocnění, které se projevuje především zánětem a bolestivostí kloubů a jejich postupným poškozením, postihuje však i ostatní orgány. Závažnost spočívá v tom, že nejen snižuje kvalitu života nemocných, ale zkracuje délku jejich života v průměru o 6 – 7 let. Výskyt onemocnění je poměrně častý, postihuje asi 1 % populace, často se projevuje již v mladém věku. Na vzniku a rozvoji onemocnění se podílejí imunopatogenní mechanizmy. Neznámý antigen podněcuje tvorbu protilátek (např. revmatoidní faktor), které poškozují primárně měkké tkáně kloubu (synoviální membránu, šlachy, svaly). Začátek může být plíživý nebo akutní. V počátku bývá postižen jeden kloub nebo i více kloubů současně.
  • Zdroj: Wikipedie