Vznikla na mě kompro fotomontáž, tvrdí Chovanec. Jednu fotografii zveřejnil

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podal trestní oznámení kvůli údajné fotomontáži, která ho měla kompromitovat. Na Twitteru napsal, že si materiál objednali „pracovníci mediálního domu se zájmy v politice“. Narážel přitom na vládní hnutí ANO. Jednu z údajných fotomontáží později Chovanec také zveřejnil. O záležitosti už na jednání vlády informoval i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Šéf ANO Andrej Babiš označil nařčení za nesmysl.

Chovanec na Twitteru napsal, že v létě obdržel informaci o tom, že pracovníci jistého vydavatelství chtějí zadat jeho fotomontáž z plzeňského klubu. „Prý abych se rozpovídal,“ uvedl ministr. Před pár týdny pak prý dostal informace, že fotomontáž už byla doručená objednateli: „Obrátil jsem se tedy na tajné služby. Písemně včetně jmen.“

Fotomontáž s nahou dívkou

V pondělí pak měli Chovance navštívit dva bulvární novináři. „Přinesli fotomontáž, kladli mi už v létě avizované otázky. Průběh byl (s jejich vědomím) nahráván… Veškeré získané informace předávám v rámci trestního oznámení policii,“ uvedl dále na Twitteru.

Pro „fajnšmekry“ pak jednu z fotomontáží i zveřejnil se slovy, že je „nic moc“. Na černobílém snímku, který vypadá jako pořízený ze skryté kamery, stojí zády k objektivu nahá dívka. Před ní sedí oblečený Chovanec. Ministr dal zároveň na sociální síť originální fotografii, ze které podle něj fotomontáž vznikla. Jde o snímek, který patří vydavatelství Mladá fronta. 

Kompromitující fotomontáž na ministra Milana Chovance
Zdroj: Twitter/Milan Chovanec

Podle serveru Neovlivní.cz přišli za Chovancem šéfredaktor bulvárního serveru Denní Expres Petr Konečný a jeho kolega. Ministra se vyptávali na jeho plzeňské kontakty. Expres vydává Babišova Mafra. Ta později potvrdila, že její lidé za Chovancem s fotomontáží skutečně byli.

„Do redakce Expresu.cz přišla fotografie, na které je pan Milan Chovanec a nahá dívka. Podle standardních novinářských pravidel dva redaktoři Expresu.cz se obratem 1. 10. objednali k panu ministrovi a dnes ráno fotografii vzali a navštívili jej v kanceláři, aby se k dané fotografii vyjádřil, zda jde o montáž či o ní něco ví,“ citoval server Aktuálně.cz mluvčí mediálního domu Silvii Škábovou. Ministr podle ní fotomontáž redaktorům nevrátil a oznámil, že se obrátí na policii.

Nevěříte? Ale ANO

Chovanec nicméně naznačil, že si fotomontáž měla objednat sama Mafra. V pondělí na Twitteru zveřejnil informaci, že si měli pracovníci mediálního domu se zájmy v politice zadat v zahraničí výrobu kompro fotomontáže konkurenčního politika. „Nevěříte? Ale ANO…,“ uzavřel svůj status.

Později odmítl potvrdit, že jde o narážku na koaliční hnutí ANO, jehož předseda a vicepremiér Andrej Babiš je přes skupinu Agrofert majitelem mediální společnosti Mafra. Na jednání vlády ale o všem informoval premiéra. Sobotka odmítl kauzu blíže komentovat. „Je třeba dát prostor, aby celá věc byla objektivně prošetřena,“ řekl pouze po zasedání kabinetu.

Babiš kauzu připisuje Chovancově PR

Babiš se jednání kabinetu neúčastnil, je v zahraničí.  Ke kauze uvedl, že nařčení odmítá, a věc připisuje Chovancově PR: „Je to nesmysl, je to nějaká provokace z dílny Bison & Rose. Já si myslím, že pan Chovanec má stále nějaký problém a měl by si raději hledět toho, kdo vede Českou poštu a proč hospodaří netransparentně.“

Podle serveru Neovlivni.cz přišel Chovancův krok ve chvíli, kdy Mafra zveřejnila několik textů nepohodlných sociální demokracii a především premiéru Sobotkovi. Zmínil například články o podnikatelských aktivitách premiérova přítele Radka Pokorného nebo o privatizaci OKD.