ČT: Kotrouš přebíral peníze dvakrát, první úplatek ale zmizel

Praha – Policie v případě Kotrouš řeší problém - nemůže najít 200 tisíc korun v označených bankovkách. Jedná se o peníze, které měl bývalému šéfovi pražských strážníků Vladimíru Kotroušovi předat policejní spolupracovník. Podle zjištění České televize navíc zatýkání proběhlo nadvakrát. Vladimír Kotrouš - obviněný z přijetí úplatku - zůstává dál ve vazbě. Odmítá ale, že by hledaných skoro čtvrt milionu měl.

Vladimír Kotrouš se na sklonku roku stal symbolem protikorupčního tažení. Policie ho zatkla ihned po převzetí úplatku od majitele autoservisu Josefa Jíši. Česká televize ale zjistila, že Kotrouš přebíral úplatek pod dohledem detektivů hned dvakrát. 

Dva úplatky pro Kotrouše

Šéf strážníků se sešel s majitelem autoservisu v restauraci v pražské Libni dvakrát, a to 23. a 25. listopadu. Z policejních protokolů vyplývá, že na té první schůzce 23. listopadu měl šéf strážníků Kotrouš převzít od Josefa Jíši 200 tisíc korun v označených bankovkách. Jenže napoprvé ho elitní detektivové ze zatím neznámých důvodů nezatkli.


Vyšetřování případu ještě stále nebylo ukončeno, nebudeme sdělovat žádné podrobnější informace, zní z Městského státního zastupitelství v Praze. „Vše, co jsme už mohli říct, jsme zveřejnili a jakékoli další komentáře k tomu nebudou,“ dodal mluvčí ÚOOZ. 

Policie šéfa pražských strážníků zatkla až po druhé schůzce o dva dny později, a to poté, co od Jíši převzal další označené peníze - celkem 150 tisíc, které u něj našla. Pak se ale začala shánět po prvním dvousettisícovém úplatku, jenže při prohlídkách doma i v kanceláři dodnes nic nenašla. 

Během prohlídky Kotroušovy kanceláře sice policisté našli 72 tisíc korun, nešlo ale o hledané označené peníze. Proto se pokusili získat ztracených dvě stě tisíc aspoň zablokováním jeho výplaty. Proti tomu se ale Kotroušova advokátka, která odmítá situaci komentovat, ohradila na Vrchním státním zastupitelství. 

„Stížnost byla přidělena státnímu zástupci, který bude postupovat naprosto standardním způsobem. Určitě nehrozí prodlení,“ řekla televizi mluvčí Vrchního státního zastupitelství Iva Vojtková.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)