Zaplaťte 700 tisíc, vyzval berní úřad Janu Nečasovou

K dodatečnému zaplacení daně téměř 706 tisíc korun vyzval podle serveru Neovlivni.cz finanční úřad manželku a někdejší šéfku kabinetu bývalého premiéra Janu Nečasovou. Jde o částku, kterou podle úředníků dluží státu za dárky v  hodnotě přes devět milionů, které podle policie dostávala během svého působení na Úřadu vlády. Kvůli nezaplacení daně také Nečasovou stíhá policie.

Policie a spolu s ní i finanční úřad tvrdí, že Jana Nečasová dluží státu daně z darovaných šperků, kabelek či oblečení, které v letech 2012 a 2013 dostávala od politiků, byznysmenů či právníků.  Nejenže ji za nezaplacení daně obvinila policie a hrozí jí až osm let vězení, ale také od ní chce podle Neovlivni.cz, aby nyní vše zaplatila. Podrobnosti ale nesdělil ani Nečasové advokát Eduard Bruna, ani státní zástupce Pavel Komár. Bruna však serveru řekl, že neví, z čeho bude jeho klientka daň platit.

Původně vyšetřovala policie dárky pro Nečasovou jako korupci, pro nedostatek důkazů ale žádné takové obvinění nevznesla. „Důkazy, které jsme obstarali, nebyly natolik kvalitní, abychom mohli sdělit, že se osoba chovala korupčně,“ řekl už dříve státní zástupce Rostislav Bajger. Mezi dárci byli podle žalobců například generální ředitel ČEZu Daniel Beneš nebo módní návrhářka Beata Rajská. Souvislost s případem ale odmítli.

Policisté celkovou hodnotu darů vyčíslili na 9,7 milionu korun, nejdražší z nich byl perlový náhrdelník od Cartiera za 1,2 milionu od podnikatele Daniela Křetínského, který se darem netajil.

Krácení daně není jediné obvinění, kterému Jana Nečasová (dříve Nagyová) čelí. V květnu ji ale obvodní soud nepravomocně zprostil obvinění ze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky a dvojice zaměstnanců z Úřadu vlády. Spolu se svým manželem je Nečasová dále obviněna z podílu na uplácení tehdejších poslanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře. Figuruje i v kauze údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby.