Reforma financování regionálního školství je pro školy hrozbou

Praha – Chystaná reforma financování regionálního školství je hrozbou pro řadu obecních a městských škol, alespoň tak to tvrdí sdružení místních samospráv. Obce se totiž obávají, že kvůli plánovanému zvýšení minimálního počtu žáků ve třídách jejich školy skončí. V ohrožení jsou tak hlavně druhé stupně.

Nový systém financování škol by měl platit od začátku roku 2013. Výjimečně se ministerstvo školství chystá přimhouřit oči nad prvními stupni základních škol. Pokud bude škola ve svém místě opravdu nezbytná, poskytne jí peníze, i když nebude naplněná. Udržet i druhý stupeň ale podle ministerstva tak nutné není. 

V současné době musí být ve třídě alespoň 17 žáků, aby na ni nemusela obec doplácet. Nově by se tohle číslo ale mohlo zvednout až na šestadvacet. Malé obce přitom nenaplňují ani dosavadní normu.

Eduard Kavala, předseda Spolku pro obnovu venkova

„Jednoduché propočty nám ukazují, že by to fakticky znamenalo zánik většiny plně organizovaných škol na našem venkově.“

Starostové mají také strach, že reforma přinese privatizaci škol. Pro soukromé zřizovatele podle nich není takový problém na nenaplněné třídy doplácet, peníze totiž mohou brát ze školného. Kolik škol může reforma financování ve skutečnosti ohrozit, bude jasné, až ministerstvo definitivně stanoví minimální počty žáků ve třídách.

Reportáž Anotnína Šimůnka (zdroj: ČT24)