Jménem zákona – Z vojenských policistů budou regulérní kriminalisté

Vojenské policisty čeká klíčová změna jejich kompetencí, umožní jim vyšetřovat trestné činy členů armády na území České republiky. V současnosti tak mohou činit pouze v rámci zahraničních misí, na našem území případy pouze dokumentují a samotné vyšetřování přenechávají kolegům ze státní policie. Novelu trestního řádu už poslanci v prvním čtení odsouhlasili, podruhé ji mají projednávat nejpozději v listopadu.

Armádní policisté dnes mohou vyjet na místo činu, ohledat ho, vyslechnout svědky a zajistit stopy. Pak ale spis přebírá civilní kriminální služba. Zanedlouho už si ale strážci zákona v uniformách s nášivkami VP budou kriminalitu v armádě vyšetřovat sami. „Do podání obžaloby bude prověřování a vyšetřování dělat jeden orgán činný v trestním řízení. To znamená, že to bude rychlejší a z mého pohledu efektivnější i lacinější,“ shrnuje náčelník Vojenské policie Pavel Kříž.

O možnost dotáhnout vyšetřování ve vlastní režii stojí i samotná kriminální služba Vojenské policie. „Za veškeré důkazy, které shromáždíme, bychom také byli odpovědni přímo před státním zástupcem,“ dodává Igor Fencl, který řídí zhruba stovku vojenských vyšetřovatelů.

V souvislosti s posílením samostatnosti vojenských kriminalistů má vzniknout také speciální vyšetřovací oddělení. Zaměří se na nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci v armádě i na ministerstvu obrany. Podobný odbor už v rámci Vojenské policie fungoval, v roce 2009 ho jako nadbytečný zrušilo tehdejší vedení ministerstva obrany. „Nové oddělení by mělo stejnou působnost jako kdysi zrušený zvláštní odbor,“ upřesňuje plukovník Fencl.

Události: Vojenští policisté si budou případy vyšetřovat sami (zdroj: ČT24)

Novela trestního řádu ale také umožní armádním vyšetřovatelům prověřovat kriminální aktivity ve státních podnicích a příspěvkových organizacích ministerstva obrany. Zacílí tak nově třeba na Vojenské statky a lesy, letecké opravny nebo Vojenskou ubytovací a stavební správu. Podle ministra Martina Stropnického by také stálo za to, aby se někteří státní zástupci postupem času specializovali na oblast armády.