Čeští politici proti migračním kvótám: Nesmysl a neschopná Evropská komise

Čeští politici napříč politickým spektrem odmítají návrh předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, aby si členské státy rozdělily 160 tisíc běženců, kteří se v tuto chvíli nacházejí na území Unie. Podle tuzemské politické scény kvóty jen oddalují řešení problému a Brusel by se měl soustředit na ostrahu vnějších hranic.

„Kvóty považujeme za nesmysl,“ prohlásil po jednání kabinetu státní tajemník pro Evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Musíme respektovat vůli těch, kteří do Evropy přicházejí a chtějí do Německa nebo do Švédska. To, že bychom přijímali jakékoliv kvóty, by byla hra na uklidnění veřejnosti v zemích, které s nimi mají největší problém.“

Ministr financí Andrej Babiš volá také po vojenské operaci, jež by zničila síť pašeráků, kteří běžence převážejí. „Potřebujeme konkrétní vojenskou akci. Jsou to zločinci, kteří uprchlíkům berou peníze a na jejich životě jim nezáleží. Evropská komise je neschopná a neakční,“ prohlásil. Přijímání uprchlíků bez toho, aby byla známa jejich pravá motivace, pak označil za krátkozraké. Poznamenal, že se nikdo z politiků neptá, co bude třeba se Sýrií, až konflikt skončí.

Kdo bude Sýrii obnovovat, když se všichni mladí a vzdělaní usadí v Německu? Bude se chtít někdo z těchto lidí do Sýrie vrátit, nebo naopak pozvou do Evropy další příbuzné? Obávám se, že Evropa si svým přístupem zakládá na obrovský budoucí problém.
Andrej Babiš

Podle europoslance za ANO Petra Ježka předložil Juncker pouze pasivní návrhy na řešení migrační krize a nepřišel s žádnými aktivními. „Unie manévruje s elegancí letadlové lodi. Všechno je na dlouhé lokte. Čekal bych, že vytvoří tým diplomatů a právníků. Konflikty na africkém kontinentu a ve Středomoří se musí za každou cenu zklidnit,“ řekl České televizi.

Chovanec: Lepší být poražen vestoje, než jít na porážku

Na poslední, červnové radě nejvyšších představitelů zemí evropské osmadvacítky se lídři Unie shodli, že evropské kroky v řešení migrační krize musí být přijaty jednomyslně. Hospodářské noviny ovšem nyní přicházejí s informací, že kdyby se o kvótách na příštím říjnovém summitu hlasovalo, Česká republika může být přehlasovaná. Spolu s dalšími zeměmi Visegrádu totiž údajně ztratila takzvanou blokační menšinu – dostatečnou sílu hlasu, která by případné zavedení kvót mohla zvrátit.

Události: Čeští politici proti kvótám (zdroj: ČT24)

Tvrzení listu nevyloučil ani ministr vnitra Milan Chovanec. „Lépe být poražen vestoje, než jít za každou cenu na porážku. Jsme přesvědčeni, že cesta, kterou jsme zvolili, je správná,“ prohlásil po jednání kabinetu. Obdobně hovoří i europoslanec za ČSSD Miroslav Poche: „Česká republika a země, které odmítají kvóty, může být přehlasována, a potom budeme vystaveni velmi silnému tlaku na to, abychom přijímali uprchlíky.“

Fiala: Kvóty nutí uprchlíky být tam, kde nechtějí

Na odmítavém postoji se vláda shoduje i s opozicí. „Juncker se přihlásil k nejjednoduššímu možnému řešení. Rád bych věděl, jak hodlá donutit tisíce lidí, aby v Česku zůstali, když zde být nechtějí,“ konstatoval europoslanec za ODS Jan Zahradil. „Nikdo neví, kde systém kvót skončí, a není možné každých několik měsíců normu navyšovat o další tisíce lidí,“ dodal s tím, že vnější ostraha evropských hranic zůstává „naprosto nedostatečná“. 

Podle předsedy ODS Petra Fialy je trvání na kvótách i arogancí vůči samotným lidem na útěků: „Komise je tím nutí být tam, kde nechtějí.“

Kvóty od počátku kritizuje i prezident Miloš Zeman. „Velmi bych si přál, aby se podařilo přenést otázku migrace, a tedy i migračních kvót, na úroveň Evropské rady, tedy na úroveň premiérů, právě proto, aby nejenom Česká republika, ale i další země visegrádské čtyřky měly možnost tento dle mého názoru nesmyslný návrh blokovat,“ řekl v reakci na Junckerův návrh. 

Migranti i přes kvóty stejně nakonec zamíří do Německa… Pokus zadržovat je na našem území je poněkud iracionální.
Miloš Zeman

K povinným kvótám se staví rezervovaně i TOP 09. „Zároveň ale dodáváme, že Česká republika se umí postarat o několik tisíc uprchlíků, aniž by jí to musel někdo nařizovat,“ podotkl místopředseda Marek Ženíšek. Trvale se usídlit v Česku mají mít podle TOP 09 možnost jen lidé, kteří budou ochotni sdílet tuzemské hodnoty a zákony.

Podle Ženíška musí být nicméně Česko solidární a v migrační krizi pomáhat. „Každý, kdo čelí politickému útlaku nebo prchá před válečným konfliktem, má právo na spravedlivý přístup, mezinárodní ochranu a také na důstojné lidské zacházení, třebaže bude vrácen zpět,“ dodal. TOP 09 ale také trvá na dodržování evropských pravidel ohledně migrace.

Schwarzenberg: Klause a Zemana v Evropě nikdo nebere vážně

Předseda strany Karel Schwarzeberg se pak ostře vyjádřil k názorům prezidenta Zemana a jeho předchůdce Václava Klause: „Přiznávám, že z citovaných výroků a z petice (Václava Klause) je mi hnusno. Je to hnus, jak čelní představitelé našeho národa straší a povzbuzují nenávist. To je nejhorší, co může politik dělat.“ Podle Schwarzenberga už Zemana a Klause v Evropě nikdo nebere vážně.

Europoslanec Svobodných Petr Mach České televizi řekl, že selhala doktrína multikulturalismu: „Museli bychom být slepí, abychom neviděli, že ve Francii existují celá předměstí, kde je problém s těmi, kteří přišli do Evropy. Povinné kvóty byly odmítnuty už v červnu na summitu premiérů a je absurdní toto ignorovat. Pokud dojde na tvrdé hlasování v Radě a Česká republika bude přehlasována a donucena k něčemu, co drtivá většina lidí odmítá, dojde k pošlapání svrchovanosti země. Vláda by se měla zeptat lidí, jestli chtějí za těchto podmínek v Evropské unii vůbec být.“

Dlouhý: Zaměstnejme uprchlíky v profesích, kde nám chybí lidé

S alternativou naopak přichází prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Navrhuje vytvoření fondu s příspěvky od firem a státu, který by uprchlíkům financoval vzdělání a rekvalifikace pro profese, na které v Česku chybějí pracovníci. „Než vydávat peníze na ploty a na nasazení armády, které uprchlickým vlnám stejně nezabrání, hledejme jejich efektivnější využití,“ prohlásil Dlouhý.