Kontroly ČOI: Každá třetí sběrna kovů podváděla

Reportáž skrytou kamerou: Podvody ve sběrnách kovů (zdroj: ČT24)

Každá třetí výkupna kovů, ve které letos provedla kontrolu Česká obchodní inspekce, podváděla své zákazníky. Nejčastěji šidily na platbách. Vůbec nejvyšší, šedesátitisícovou pokutu tak dostala firma, která zákazníkovi místo tří set korun vyplatila korun dvanáct.

Zmiňovaný pokutovaný případ se odehrál ve výkupně kovů v Kaplici. „Spotřebitel byl okraden tak, že odevzdal patnáct kilo hliníku a měl dostat tři sta korun. Místo toho dostal pouze dvanáct korun padesát haléřů,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Majitel společnosti výrazně nižší vyplacenou částku vysvětluje tím, že se spletl a zaměnil při účtování hliník za železo.

Inspektoři zkontrolovali 107 provozoven a pochybení hlásili u třiceti z nich. „Téměř jedna třetina porušení je pořád vysoké číslo,“ konstatuje mluvčí Fröhlich a dodává, že počet nepoctivých provozoven podle jejích statistik přece jen klesá. Hlavní důvod je ten, že firmy nesmí vykupovat materiál za hotové peníze a platbu musí provádět složenkou nebo převodem na účet.

Mezi desítkami případů, které Česká obchodní inspekce řešila, jsou ale i firmy, které se snažily nové platební povinnosti obejít. Místo výplaty na bankovní účet třeba jedna z firem vystavovala doklad o pohledávce. Tu potom obratem vyplácela jiná firma, která sídlila na stejné adrese jako výkupna.