Firma Hamé nabízí práci a bydlení deseti syrským rodinám

Potravinářská firma Hamé nabízí práci ve svých závodech a zajištění ubytování pro zhruba deset syrských rodin. V budoucnu by se tyto počty mohly zvýšit, uvedla společnost v tiskové zprávě. Syřané si podle firmy azyl v Česku zaslouží. Ministerstvo vnitra zatím eviduje zhruba 50 nabídek, které se týkají zejména bydlení, zaměstnání, tlumočení či materiální pomoci pro uprchlíky.

„Situace v Sýrii je tragická, je to zcela rozvrácená země plná utrpení. Přitom Sýrie patřila v regionu k relativně vyspělým a kulturním zemím se vzdělaným obyvatelstvem. Jestli si někdo zaslouží azyl a život v relativně bohaté a hlavně bezpečné zemi, jako je Česko, tak jsou to Syřané," uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

„Vždy stojíme o lidi, kteří jsou ochotni a schopni dobře pracovat. A navíc si myslíme, že současnou migrační krizi v Evropě nezvládnou řešit jen vlády a politici, je to věcí nás všech a soukromé firmy mohou výrazně pomoci,“ dodal Štrupl. Hamé má v Česku sedm výrobních závodů, po jednom v Rumunsku, na Slovensku a v Rusku. Firmu vlastní islandsko-lotyšský fond Nordic Partners.

  • O azyl v České republice letos požádalo asi 60 Syřanů. Policisté přitom od června zadrželi v ČR přibližně 2500 uprchlíků, zhruba polovina z nich pochází z válkou zmítané Sýrie. Většina z nich směřuje do Německa nebo dalších zemí západní Evropy.

Sobotka vítá uprchlickou iniciativu papeže Františka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vítá iniciativu papeže Františka, který vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny. Oceňuje také ochotu církví podílet se na integraci uprchlíků, kteří dostanou azyl. „Papežovu iniciativu vnímám jako důležité poselství, které pomáhá v těchto nelehkých chvílích snížit napětí ve společnosti,“ uvedl Sobotka.

Výzva papeže Františka je v souladu s jednáními, která vláda vede s českými církvemi už od poloviny července letošního roku, kdy jsem se k tomuto tématu s představiteli církví osobně setkal. Konkrétní obrysy této spolupráce připravuje pracovní skupina k migraci, vedená ministerstvem vnitra, která má za úkol najít nejlepší cestu, jak uprchlíky, kteří u nás v souladu se zákony získají azyl, integrovat do české společnosti a umožnit jim v České republice nový důstojný život.
Bohuslav Sobotka
premiér
Události: Církev vybírá vhodné objekty pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

Biskupové nabídli pomoc vládě s přijetím rodin uprchlíků již v červenci. Zároveň vyjádřili připravenost pomáhat v jejich integraci a hledání dalších možných forem pomoci. Nabídka podle mluvčího České biskupské konference Františka Jemelky stále platí. Forma pomoci ale podle něj závisí na rozhodnutí ministerstva vnitra, v jehož gesci je i přijímání běženců v zemi.

Podle ministerstva už byla s církevními institucemi zahájena „úzká spolupráce ve vztahu k přijímání, péči a integraci uprchlíků na našem území“. Konkrétní způsoby spolupráce se podle vnitra budou odvíjet od aktuálních potřeb a kapacit Česka. Spolupráce se týká i přesídlovacího programu, v jehož rámci vláda přislíbila přijmout 400 uprchlíků z třetích zemí.