Štefka se velvyslancem v Uzbekistánu nestane, rozhodla vláda

Teplice/Praha - Bývalý šéf generálního štábu Pavel Štefka se velvyslancem v Uzbekistánu nestane. O jeho působení na tomto diplomatickém postu jednala vláda na svém výjezdním zasedání v Teplicích. Šéf resortu Karel Schwarzenberg obecně nechce, aby se jména velvyslanců zmiňovala v souvislosti s kontroverzními kauzami.

„Pan ministr je toho názoru, že velvyslanec reprezentuje Českou republiku. A nechce riskovat, aby se jeho jméno objevovalo v soudních síních v souvislosti s kontroverzními kauzami,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Štefka informaci nechtěl nijak komentovat.

Štefku už dříve prověřovala Inspekce ministryně obrany Vlasty Parkanové kvůli pobírání příspěvků na bydlení. Štefka pobíral desetitisícový příspěvek a přitom užíval služební byt, navíc i tři měsíce poté, co generální štáb opustil. Vyšetřování ale ukázalo, že ve funkci měl podle platných předpisů na příspěvek nárok. Peníze, které získal navíc, vrátil. Ministerstvo obrany došlo k závěru, že Štefka se nedopustil trestného činu.

Nedávno také vyšlo najevo, že na generálním štábu založili důstojníci černé fondy, z nichž kupovali luxusní dárky a dovolené v Tichomoří, a to v době, kdy štábu velel Štefka. Právě ministryně obrany Parkanová po vypuknutí skandálu prohlásila, že spoluzodpovědnost za černé fondy má i někdejší náčelník generálního štábu. Štefka se brání, že o fondech nic nevěděl a jeho vina je pouze nepřímá.